x Få tips en gång i veckan om de mest delade programmen på Sveriges Radio. 
Hej! Den här sajten gör det enklare att hitta riktigt bra radioprogram från Sveriges Radio. Sajten visar vilka program som fått flest delningar på Facebook. Bra program delas mer, helt enkelt!
Alla programSamhälleKarlavagnen › Skulle du ge bort din njure?
Detta klipp har 964 delningar →
  Dela på Facebook
I förra veckan var det donationsvecka i Sverige, och bristen på organ är stor. Hur tänker du kring att donera? Har någon i din närhet fått livet åter av en donation? Det vill vi höra om ikväll.
17 kommentarer:
Ann Mellblom
TACK Carl Mikael för att du med ditt mail satte fingret på vad vi lyckligt transplanterade känner
2016-10-21
Hersh Aziz
Man kan tänka sig att donera! Men så många behöver ett njure undrar man vad är det som orsakar eller ligger bakom att så här många har problem med njurar?
2016-10-21
Annelie Hedh
Ta gärna upp att även om det finns organ så kanske dom inte passar mottagaren pga blodgrupp rhesusfaktor mm, det är mycket som ska klaffa för att det ska fungera.
2016-10-21
Jessica Lund
Hade turen att få två organ (njure och bukspottkörtel) och blev därmed också räddad till livet, efter att bla ha dialyserats 6 dgr/vecka + lidit av diabetes. Jag önskar verkligen att min donators anhöriga fick veta hur bra jag mår idag och hur oerhört glad och tacksam jag och de mina är över deras anhöriges beslut. Jag vill att de ska få känna glädjen och få veta och känna .. som ett tack att deras anhörige donerat och räddat livet på bla mig. Jag önskar att fler tänker igenom och tar ett beslut för donation <3
2016-10-21
Lena Evertsdotter
Intressant program, Jag drabbades av en svår leversjukdom 1996, mitt imunförsvar blev aggresivt och gav sej på min lever, alltså en autoimunisk innflamation som kan ge sej på organen som njure magtarm och lever Höga cortison doser sattes in, mej blev det levern som drabbades, Till följd att det blev kraftiga biverkningar tex typ 2 diabetes , 3 år sedan byttes cortisonet ut mot sytostatika (cellgifter ) Som jag får äta resten av mitt liv, Jag var uppsatt på levertransplantation, men tack vare min dutktiga läkare och bra uppföljning så klarade jag mej utan transplantation, Mina värden ligger bra så jag hållef tummarna och hoppas att det håller sej lungt, Jag har alltså en autoimuninnflammatorisk leversjukdom, Kroniskt aktiv hepatit Får gå och lämna prover var tredje månad, och äta medcin resten av livet,
2016-10-21
Ann Grahn
Jag har donerat hela min kropp...det finns registrerat hos socialstyrelsen.......Det är viktigt...vill inte min son ska behöva ta ställning till detta....det är alldeles för hårt ...
2016-10-21
Carl Michael Sjöström
För precis 4 månader sedan fick jag en ny njure och bukspottkörtel och jag vaknade upp till ett nytt liv. Mitt liv var på paus i över 1350 dagar men tillslut kom samtalet som jag och min familj så länge väntat på. Samtalet från Transplantations kliniken på Karolinska Sjukhuset. Jag ska äntligen få nya organ. Många års väntan och daglig förtvivlan att orken inte finns där, att leva som andra i min ålder, träna, festa, bara vara mitt i livet fullt av fart och fläkt. Det mest självklara var plötsligt inte så självklart längre. Många som väntar på en transplantation börjar dagen med att kämpa mot tröttheten innan dagen ens har börjat. Varje steg man tar är som att gå i cement, det. blir allt jobbigare att sköta arbetet inte för att man inte vill, för man vill inget hellre men hjärnan är så trött och orkar inte tänka klart. Allt runt omkring snurrar på som vanligt men man är inte riktigt med längre. Det mest självklara att träffa vänner är inte längre så självklart för kroppen säger ifrån. så här lever många idag som väntar på organ. Det vi alla har gemensamt är att vi alla vill leva, vara mitt i livet, fullt av fart och fläkt. Äntligen efter så många år känner jag att jag kan se ljuset igen och sakta börja planera mitt liv igen men det är med djup tacksamhet till den som gav mig de nya organen. Någon har förlorat en kär Familjemedlem och jag kan aldrig sätta mig in i sorgen som de befinner sig i. Jag känner bara en oerhörd stor tacksamhet. Det är lätt att titta bort när man är frisk Alldeles för många väntar på nya organ och lider i onödan , Bestäm dig för om du vill donera organ eller inte, och meddela det till donationsregistret. Nästa gång kan det vara du som blir sjuk och i behov av hjälp.
2016-10-21
Annelie Hedh
Är registrerad sen det blev möjligt,registrerade även mina barn, när dom blev myndig fick dom förfrågan från registret om dom forttfarande var villig att stå kvar
2016-10-21
Mona Bäcklund
Frågan är inte så svår... Vill du ha möjlighet att få måste du vara beredd att ge. Eftersom jag skulle vara ytterst tacksam över att få ett organ om jag skulle behöva är det en självklarhet att donera om jag skulle hamna i den situationen. Registrerad i donationsregistret sen 80-talet. Registrerade mig även i Tobiasregistret när det kom. Glöm inte stamcellerna!!! Det donerar man med livet i behåll. Många väntar på lämplig stamcellsdonator. En god vän väntade förgäves...
2016-10-21
Eva Sunnerhage
Själv klart... Har själv fått både lever och njure juni-09...å mår kanon bra ????
2016-10-21
Johanna Häussler Sand
Donerade en njure för 2 år sedan och både jag och min vän som fick njuren mår toppen ????Självklart är jag registrerad i donationsregistret och mina närstående är införstådda med min önskan.
2016-10-21
Agnetha Lundin
Det finns en app att ta hem som heter digitalt donationskort från organisationen merorgandonation. Installera den i telefonen om ni inte gjort det redan.http://blidonator.se/
2016-10-21
Fredrik Fägersten
För en nära så skulle jag inte tveka
2016-10-21
Victoria Eade
jag har donerat hela mig till vad dom kan använda och forskning efter min död, jag har informerat min familj om detta, för mig är det en självklarhet att dom får ta och göra vad dom vill med mig efter min död, finns det någonting jag kan skänka nu så kan jag göra det också om någon behöver, lite fett kanske någon vill ha???
2016-10-21
Patrick Reinthal
Jag skrev upp mig på Socialstyrelsens donationslista redan på 80-talet. Det var då man fick ett röd-grönt kort som man skulle ha i plånboken om man inte kunde göra sin vilja hörd. Självklart donerar jag det som jag inte själv behöver, och har aldrig tänkt någon annan tanke. Är jag oåterkallerligt död så finns det ändå inget att göra, då kan man lika gärna dela med sig. Sharing is caring! :)
2016-10-21
Agnetha Lundin
Har fått två levrar så jag är oerhört tacksam för att jag fick mer tid. Den första fick jag 2008 då var jag nästan död före transplantationen och nästa 2014 för då var den levern skrumpnad och jag hade cancer så jag måste byta igen. Hade en kronisk hepatit c som ställde till det för mej. Att leva under många år med vetskapen om min egen död förestående för att sen plötsligt få botande mediciner och att dessutom levertransplantateras en andra gång för det är enda chansen har varit tufft. Nu står jag på andra sidan och funderar vad jag ska göra med resten av livet. Mina barn har blivit vuxna nu och det är jag oerhört tacksam för. Utan dom två okända personerna som donerade sina organ hade jag dött 2008. Vill också betona vikten av att vården måste våga fråga när det kommer in en person som kan vara lämplig donator. Annars spelar det ingen roll hur många donatorer som finns. Så mer upplysning behövs för detta är svåra frågor. Jag lever, jag lever...sjöng Py Bäckman den låten kunde hon ha skrivit till mej. Vårens första dag med Laleh är en annan sång som hängt med under dom här åren..jag är inte beredd att gå än.
2016-10-21
Kerstin Anckarman
har skrivit på donations-kortet, å skulle inte tveka om en anhörig behövde redan nu......vH Kerstin.............
2016-10-21

Fler program:

Program: Karlavagnen
768 delningar på Facebook
Sändes för 1860 dagar sedan
Längd: 4481
Program: Karlavagnen
602 delningar på Facebook
Sändes för 3537 dagar sedan
Längd: 4500
Program: Karlavagnen
600 delningar på Facebook
Sändes för 2430 dagar sedan
Längd: 5402
Program: Karlavagnen
519 delningar på Facebook
Sändes för 3235 dagar sedan
Längd: 4021
Program: Karlavagnen
417 delningar på Facebook
Sändes för 3524 dagar sedan
Längd: 4920
Program: Karlavagnen
320 delningar på Facebook
Sändes för 3661 dagar sedan
Längd: 4347
Program: Utrikeskrönikan
11775 delningar på Facebook
Sändes för 1877 dagar sedan
Längd: 216
Program: I lagens namn
8704 delningar på Facebook
Sändes för 1720 dagar sedan
Längd: 1791
Program: Söndagsintervjun
7844 delningar på Facebook
Sändes för 922 dagar sedan
Längd: 3300