x Få tips en gång i veckan om de mest delade programmen på Sveriges Radio. 
Hej! Den här sajten gör det enklare att hitta riktigt bra radioprogram från Sveriges Radio. Sajten visar vilka program som fått flest delningar på Facebook. Bra program delas mer, helt enkelt!
Alla programSamhälleKarlavagnen › Hur bor äldre?
Detta klipp har 324 delningar →
  Dela på Facebook
Hemtjänst, äldreboende eller serviceboende? Hur ser egentligen boendesituationen ut för äldre människor i Sverige i dag? Det ska vi prata om i kväll i Karlavagnen.
15 kommentarer:
Inger Randowo
Hemtjänstpersonal är ett tappert folk! Det säger sig själv att det blir stressigare o stressigare. På ett vårdhem bor 1 st person i varje rum och låt säga 10 platser finns sammanlagt. Då är det en gräns. I hemtjänst finns ingen gräns!!! Alla boende inom ett visst område har rätt till hemtjänst vid behov. Men mer personal anställs inte! Fler vårdtagare - färre personal - stackars alla!!!!
2016-10-17
Solvej Helander Mörnefält
Det borde vara lag på att den som fyllt 80 skulle ha rätt till särskilt boende. Våra politiker borde se till att även våra äldre får del av välfärden, och inte som nu får leva i misär och ensamhet. Verkar som samhället reagerar mer på vanskötta katter .....
2016-10-17
Karlavagnen i Sveriges Radio P4
Arbetssituationen för hemtjänstpersonal kan vara oerhört tuff. Det här meddelandet fick vi skickat till oss här på Karlavagnen. Jag delar det här. Är ni fler som jobbar inom hemtjänsten som känner igen er? /Ylva, dialogredaktör "Hos oss är det just nu många kollegor som säger upp sig för att man inte kan stå för det arbete man gör. Så här kan det se ut på vår arbetsplats: * Vi har äldre som får "in-ut" besök för att det fattas personal - där vi mer eller mindre slänger in waranen i vårdtagarens mun och springer vidare. * I planeringen finns det inte plats för några larm eller dylikt. Går det ett larm är hela dagen förstörd. * Vi kör för fort så att det haglar in klagomål vissa sträckor där föräldrar är rädda över att vi inte ska se deras barn. * Vi har vårdtagare som haft 52 olika personer under ett år hemma hos sig. * Vi har personal som ständigt blir uppringda på ledig tid för att det inte finns vikarier - vi är aldrig lediga... dessutom har vi alltid ont i magen för att man inte vågar sjukanmäla sig. Men mitt i allt kaos så vänder vi oss ut och in för att verkligen försöka göra det absolut bästa för våra vårdtagare och att de inte skall märkas vilket kaos vi jobbar i - vilket genererar i att vi inte orkar, vi säger upp oss eller/och blir sjukskrivna."
2016-10-17
Mia E-berg
Det är rent bedrövligt att man tog bort ålderdomshemmen, nedmonteringen av välfärden har gått alldeles för långt! Politikerna körde med "alla äldre vill bo kvar hemma så länge som möjligt"-svamlet för att spara pengar till annat....andra..Ingen ska behöva sitta ensam och enbart förlita sig på en hemtjänst som inte funkar. Man vill leva ett socialt liv, känna gemenskap, inte sitta och äta mikrovärmd plast-lådemat ensammen! Inte undras på att så många äldre lider av näringsbrist, och dör ibland av undernäring, fruktansvärt!! Det bör byggas både serviceboenden, trygghetsboenden och ålderdomshem, så att man kan få plats där utan att vara i det närmast döende som det är nu! En skam för ett land som utmålar sig som "humaitär stormakt" att inte ens kunna ta hand om gamla, att inte kunna ge de gamla en värdig ålderdom!!
2016-10-17
Andersson Katharina
Själv jobbar jag som USK på ett servicehus. Tyvärr har vi några av våra gamla som skulle bo på ett gruppboende istället för en service lägenhet. Sen finns det sådana som bor hemma o tyvärr är "för friska" att få flytta till en service lägenhet. I den kommunen jag jobbar i har tyvärr satsas så att de gamla ska få bo hemma så länge som de vill med hjälp av hemtjänst. Det tycker jag är jätte bra om man känner att man vill det men tyvärr så finns det äldre som inte vill bo hemma men är ändå för friska för att få bo på ett äldreboende o skulle passa jätte bra i en service lägenhet men ändå får av slag från biståndsenheten. O när det finn servicelägenhet som står tomma o står o tickar i väg för kommune. Jag tycker att man måste börja lyssna mer på de gamla vad var o en vill o inte en hel massa o dra alla över en kant. Även lyssna på oss på "golvet" det är vi som känner våra äldre o ta vara på den kunskapen som finns hos oss. O låta oss vårda våra gamla o få ta den tid de behövs hos var och en o inte massa annat som tillkommer. Varför inte låta någon annan ta hand om inköp städ osv så vi kan få vårda våra gamla men den värdighet de förtjänar. Detta är bara en liten sak på ett mycket stort isberg som skulle förändras. Jag älskar mina äldre o de ger mig så mycket glädje o jag får ge till dem. När jag jobbar är jag endast där för dem.
2016-10-17
Lena Mörk
Brukar tänka på var den där gränsen går där människovärdet blir så nedvärderat. En klunga människor som är gamla , sjuka och ensamma. Samhället borde skämmas !!!
2016-10-17
Mikael Hammarlund
Jag vet inte om jag vågar bli gammal, grannen snart 89, har haft 75 olika från hemtjänsten. Det är 46 års väntetid på att få plats på äldreboende här i Mariestad, det går snabbare att få hyreslägenhet i centrala Stockholm. Att få sitta ensam i ett hus, med hemtjänsten som enda kontakt med yttervärlden är inget liv. I lördags var 3 olika på plats för att hjälpa med en katet som lossnat, det slutade med att jag skjutsade honom till akuten, han var för pigg för att åka transportambulans.
2016-10-17
Maria Aronsson
Gamla hederliga ålderdomshem. Man behövde inte vara sjuk eller ha ett ben i graven för att flytta dit. Det räckte med diagnosen "ålderdom".
2016-10-17
Andreas Greén
Jag skulle vilja lyfta yngres situation kopplat till hemtjänst. Det finns de som tvingas avstå utbildning och jobb för att hemtjänsten bara utföra vissa insatser på dagtid. Detta är verkligen helt fel! Utvecklar det gärna mer om det passar i kvällens program
2016-10-17
Nordlander Torbjörn
jag Torbjörn har en faster som är snart 90 år hon mår bra lite dålig ibland men annars mår hon prima. Hon har ingen hemtjänst men har en larmklocka om det skulle hända någonting larmklocka är bra för dessa äldre tycker det borde finnas på bussarna och i alla butiker en knapp som man kunde trycka på om det händer någonting samt i alla hus och lägenheter
2016-10-17
Anna Sträng
Bygg fler serviceboenden och typ ålderdomshem som fanns förr. Tror många är ensamma och skulle må bättre av sällskap, man ska själv kunna välja när man vill ha det. Jobbar på sjukhus och när man ser vad vi skickar hem så undrar man vad de har för liv, en del klarar inget själv utan får sitta och vänta på hemtjänst som kommer några gånger per dag
2016-10-17
Per Henrik Eriksson
Ett stort problem med Hemtjänsten är att många passar inte för det jobbet o då blir det som det blir med det.
2016-10-17
Magdalena Hoof Strömberg
Många är bara ensamma. Väldigt ensamma. Men för dom finns inga boenden då det är dom sjukaste som får plats i första hand. Sedan sätter ibland anhöriga stopp för flytt till boende även fast hemtjänst inte räcker till.
2016-10-17
Micke Eriksson
Man ska ha möjligheten att välja, personligen tänker inte jag sitta på ett hem nånstans som jag själv inte valt, då tar jag hellre livet av mig om jag kan. Frihet är det sista man ska ta ifrån en människa, i synnerhet en äldre som gett hela sitt liv för sitt land osv :-?
2016-10-17
Johan Månsson
Det är en sak jag inte fattar i detta sammanhang: I en tid när vi vet att många äldre kommer att leva mycket längre och så småningom ha mer eller mindre stort behov av omsorg och omvårdnad kan lägga ner 1/3 eller MER av landets äldreboenden? Vi borde öka tillgängligheten av äldreboenden och servicebostäder - Inte minska!
2016-10-17

Fler program:

Program: Karlavagnen
768 delningar på Facebook
Sändes för 1879 dagar sedan
Längd: 4481
Program: Karlavagnen
602 delningar på Facebook
Sändes för 3556 dagar sedan
Längd: 4500
Program: Karlavagnen
600 delningar på Facebook
Sändes för 2449 dagar sedan
Längd: 5402
Program: Karlavagnen
519 delningar på Facebook
Sändes för 3254 dagar sedan
Längd: 4021
Program: Karlavagnen
417 delningar på Facebook
Sändes för 3543 dagar sedan
Längd: 4920
Program: Karlavagnen
320 delningar på Facebook
Sändes för 3680 dagar sedan
Längd: 4347
Program: Utrikeskrönikan
11775 delningar på Facebook
Sändes för 1896 dagar sedan
Längd: 216
Program: I lagens namn
8704 delningar på Facebook
Sändes för 1739 dagar sedan
Längd: 1791
Program: Söndagsintervjun
7844 delningar på Facebook
Sändes för 941 dagar sedan
Längd: 3300