x Få tips en gång i veckan om de mest delade programmen på Sveriges Radio. 
Hej! Den här sajten gör det enklare att hitta riktigt bra radioprogram från Sveriges Radio. Sajten visar vilka program som fått flest delningar på Facebook. Bra program delas mer, helt enkelt!
Alla programVetenskap/MiljöKropp & Själ › Narcissister är vi allihopa — diagnosen som satte namn på en hel kultur
Detta klipp har 417 delningar →
  Dela på Facebook
Ordet narcissism dyker upp överallt. Det har blivit en favoritdiagnos på ex-partnern, chefen, politikern men även en hel kultur där alla jagar efter bekräftelse i sociala medier.
16 kommentarer:
Maria Robsahm
Ett fantastiskt program. Med egna erfarenheter av en våldsam man (och många bekanta med denna erfarenhet) så fanns en rad aha-upplevelser. Jag kan verkligen från mitt perspektiv tacka er för ett mycket bra program. Jag har delat detta på min vägg. Tack.
2017-07-08
Julie Jones
Narcissism är inget att göra sig rolig över vilket görs i början av programmet. Narcissitisk personlighetsstörning förstör liv. Tror inte att narcissism ökat, varför skulle den det? Människor är sig lika sedan 1000-tals år. Däremot har vi fått det bättre matriellt och vet inte vad vi ska göra av vår tid. Och sen är det brist på uppfostran som gör folk egoistiska.
2017-07-08
Moody Saaber
are there naughty bits?
2017-07-08
Margit Fredriksson
Intressant resonemang kring begreppet narcissism.
2017-07-07
Johan Bergström
Ville bara presentera ett par motargument emot den amerikanske psykologi-forskaren som hade intervjuats i detta avsnitt av kropp & själ. Gäller specifikt hans påståenden att dagens generationer eller "millenierna" skulle besitta en högre nivå av medkänsla än andra generationer. Han använde en frågeställning han utfört på ett antal skolor & lyfte fram svaren på frågor såsom om det var viktigare att tjäna bra med pengar eller jobba med något som förändrar världen. Det är väl självklart att ungdomar som inte har den minsta förståelse för pengars värde, med föräldrar som betalar allt ifrån skolan, mobilen, bilen etc, väljer det mer altruistiska svaret. Jag själv hade liknande åsikter på arbetets nytta gentemot lönens värde under min skolgång, men det ändrade sig när jag väl gick ur skolan & behövde försörja mig. Sen måste jag även sätta emot på punkten om att dagens ungdom bryr sig mer om att göra nåt för världen eller miljön snarare än sig själva, han missar det faktum att det är just DE SJÄLVA som ska göra skillnaden i världen. Att de personligen är utvalda att förändra världen, rädda miljön, stå emot orättvisor etc, om inte det är ett tydligt tecken på narcissism så vet jag inte vad. Sen har vi också det faktumet att många personer idag, inte enbart ungas, intresse för att göra gott beror på hur många som följer deras inlägg. Det är inte lönt att göra gott för det godas skull om ingen ser det. Jag avslutar med ett citat ifrån en av mina favorit serier: "No greater love hath a man than he lay down his life for his brother. Not for millions, not for glory, not for fame--for one person, in the dark, where no one will ever know or see." Utöver det vill jag även tacka för ett bra program 6 önska en fortsatt trevlig sommar.
2017-07-07
Peter Cassirer
Är vi det allihop? I så fall är några det (mycket) mer än andra
2017-07-06
Christofer Laurin
Tack för ett intressant, om än något rörigt och motsägelsefullt program. Stämmer det att människor har blivit mer narcissistiska, eller är det bara våra möjligheter att uttrycka våra narcissistiska drag som har blivit fler? Varför är vi så ensidigt upptagna med andras narcissistiska drag och så ointresserade av att problematisera oss själva? Är det månne i sig ett uttryck för narcissistiska strategier? När ska psykologisk forskning sluta dra långtgående slutsatser utifrån självskattningsformulär? Och hur kommer det sig att så få begriper att narcissistiska personer har låg självkänsla och överdrivet stort självförtroende? (31 minuter in i programmet blandar reportern ihop "bra självförtroende" med "dåligt självförtroende"). Jag har fler frågor efter programmet än innan. Och det i sig är väl ett gott betyg.
2017-07-06
Ulla-Karin Larsson
Blir mörkrädd .
2017-07-06
Erik Gustafsson
Det är skillnad på patologisk narcissism och drag som vi alla har..
2017-07-06
Roland Landgren
Fniss, chef.
2017-07-05
Nina Andersson
Och bortskämda,,
2017-07-05
Ulla Maria Jönsson
Definitivt, tycker jag. Sociala medier liksom övrigt mediebrus kräver att vi ska se bra ut samt att samhällsklimatet hårdnat gör att alla, mer eller mindre, måste vässa armbågarna. Och upphöja sig själva på bekostnad av andra. Tyvärr
2017-07-05
Birgit Jacobsson
Helt klart är samhället numera genomsyrat av narcissism - självbespegling, egofixering, jaget i första hand, den egna ungen, den egna lilla sfären verkar vara oerhört viktig. Kommer inte alls ihåg sådana tendenser i min ungdom, eller när mina barn var små (60-tal). Kollektivet var då oerhört viktig, gemenskapen på gården, lärarna såg man upp till dom var alla väldigt skickliga i sina resp ämnen, dom "bestämde" över ungen så länge barnet finns inom skolan..
2017-07-05
Kerstin Lyrsten
Inte är det som det var förr i Sverige. Det märks att gränserna till narcism luckras upp inom olika områden.(Om det nu är narcissism ?)
2017-07-05
Ywonne Lundahl
Det är väl en medfödd defekt?? Inget man bara " blir". Tänk er att växa upp i en familj där nån av föräldrarna el vevo fasa båda har dessa drag... mer el mindre??????????
2017-07-05
Kerstin Rens
Blir och blir...? Det är ju något som vi "lär" oss, vi lär oss, blir indoktrinerade.
2017-07-05

Fler program:

Program: Kropp & Själ
3580 delningar på Facebook
Sändes för 2417 dagar sedan
Längd: 3282
Program: Kropp & Själ
2764 delningar på Facebook
Sändes för 2263 dagar sedan
Längd: 3281
Program: Kropp & Själ
2287 delningar på Facebook
Sändes för 2732 dagar sedan
Längd: 3271
Program: Kropp & Själ
1494 delningar på Facebook
Sändes för 2284 dagar sedan
Längd: 3281
Program: Kropp & Själ
1473 delningar på Facebook
Sändes för 1227 dagar sedan
Längd: 3309
Program: Kropp & Själ
1356 delningar på Facebook
Sändes för 3236 dagar sedan
Längd: 3271
26
Jenny Ekelund:
"Intressant detta ska jag lyssna på . Som undersköterska i samma ålder känner jag igen mej . Känner mej arg , jag ska inte behöva..."
Program: Vetenskapsradion Historia
6582 delningar på Facebook
Sändes för 2309 dagar sedan
Längd: 2691
Program: Klotet
6169 delningar på Facebook
Sändes för 2346 dagar sedan
Längd: 2669
Program: Vetenskapsradion Historia
5278 delningar på Facebook
Sändes för 1945 dagar sedan
Längd: 2659