x Få tips en gång i veckan om de mest delade programmen på Sveriges Radio. 
Hej! Den här sajten gör det enklare att hitta riktigt bra radioprogram från Sveriges Radio. Sajten visar vilka program som fått flest delningar på Facebook. Bra program delas mer, helt enkelt!
Alla programVetenskap/MiljöKlotet › Superkemikalien som inte bryts ner
Detta klipp har 122 delningar →
  Dela på Facebook
PFAS är spritt nästan överallt, och finns i det mesta, från kosmetika till träningskläder. Efter en dricksvattenskandal i Blekinge visar en kartläggning på många, nya tänkbara källor till utsläpp.
2 kommentarer:
Erik Bengtsson
Man kan undra lite vad alternativen till fluorerade kolväten är (eventuellt molekylkedjor av bara fluor och kol). Ett alternativ är kisel i stället för fluor i molekylkedjor. Silikongummi kan fungera som nonstick-beläggning men är mjukare och håller kanske lite sämre. Jag har inte hört talas om att kolväten med kisel i skulle vara farliga för hälsa och miljö. Speciellt lätt bryts de dock inte ned. Jag brukar laga en bakmaskinsinsats med glassilikon, på ställen där teflonet har gott bort. Detta brukar jag dock få göra om ca 1 gång i kvartatalet när jag bakar varannan dag. Väldigt lite silikon går dock åt, så min tub med glassilikon lär räcka i över 10 år. Rengöringsmedel behövs dock mycket för att silikonet skall fästa. Att köpa speciella Mikrovågsugspoppkorn tycker jag verkar väldigt onödigt, då det går bra att poppa vanliga poppkorn, på (värmeisolerad) tallrik eller not i mikrovågsugn. Eventuellt fett kan man tillsätta efteråt (genom att skaka poppkornen i en insmord (och saltad) behållare). Silikongummi borde fungera även i detta fall. Jag hade förut gjort en pappersstrut, för att poppa poppkorn i mikron, som jag belagt med silikongummi. (Bakplåtspapper brukar vara belagda med silikon.) I vilket fall är poppkorn ganska onyttigt snacks, snabba kolhydrater (även om färdiga påsar för mikrovågsugn tar priset). Man kan blöta upp och koka popkornsmajs, eller palla fodermajs direkt från fält, det är ungefär samma sak. Mättande men lite hårda och inte så där onödigt överdrivet goda. Även när det gäller smörjoljor har vissa tillsatser av s k PTFE, teflonoljor. Även där kan man använda silikonoljor i stället. Silikonoljor kanske inte smörjer lika bra vid höga lagertryck. Silikonolja verkar dock vara mindre tärande än teflonolja på gummimaterial. Vattenavvisande är både teflon och silikon, gummi som olja.
2017-04-26
Lars Olof Hansson
För de lyssnare som inte har någon erfarenhet av att ha stomi hoppas jag att den bild som tecknades i reportaget inte kommer att bestå som "normal". Varje patient har rätt till sin egen upplevelse och gör sina egna val, men de flesta stomipatienter lever utåt sett ett normalt liv.
2017-04-19

Fler program:

Program: Klotet
6169 delningar på Facebook
Sändes för 2341 dagar sedan
Längd: 2669
Program: Klotet
809 delningar på Facebook
Sändes för 2313 dagar sedan
Längd: 2670
Program: Klotet
383 delningar på Facebook
Sändes för 2523 dagar sedan
Längd: 2671
Program: Klotet
266 delningar på Facebook
Sändes för 2061 dagar sedan
Längd: 2675
Program: Klotet
261 delningar på Facebook
Sändes för 2908 dagar sedan
Längd: 1470
Program: Klotet
255 delningar på Facebook
Sändes för 3020 dagar sedan
Längd: 1478
Program: Vetenskapsradion Historia
6582 delningar på Facebook
Sändes för 2304 dagar sedan
Längd: 2691
Program: Vetenskapsradion Historia
5278 delningar på Facebook
Sändes för 1940 dagar sedan
Längd: 2659
Program: Vetenskapsradion Forskarliv
4587 delningar på Facebook
Sändes för 506 dagar sedan
Längd: 1206