x Få tips en gång i veckan om de mest delade programmen på Sveriges Radio. 
Hej! Den här sajten gör det enklare att hitta riktigt bra radioprogram från Sveriges Radio. Sajten visar vilka program som fått flest delningar på Facebook. Bra program delas mer, helt enkelt!
Alla programLivsåskådningFilosofiska rummet › Människovärde
Detta klipp har 390 delningar →
  Dela på Facebook
Alla människors lika värde är en omhuldad princip. Men är den något att sträva efter? Samtal mellan filosofen Per Bauhn, vetenskapsteoretikern Birgitta Forsman och etikforskaren Göran Collste
19 kommentarer:
Martin Hillinge
Kul med olika perspektiv och åsikter bland de som medverkade. Bra diskussioner! Mycket bra avsnitt!
2017-04-11
Rune Ljungströmmer
"Alla människors lika värde" är en politikerfloskel, usch!
2017-04-02
Tomas Lindgren
"Hyckleriet är lastens hyllning till dygden". Människan måste ha ideal som hon inte alltid klarar att förverkliga. Är inte "människovärdet" ett sådant ideal?
2017-04-02
Tora Bora
villkorligt rättighet=isis (islam)konvertera,betalla skatt med bugning eller avrätning,jesus mål var att sätta värde på människa=skapade människa av hans bild och uppoffrade sig för att rädda människa ,men allah i islam är listig ,hämnare,hög värdigt,och många konstiga egenskaper,han uppoffrar alla muslim och hela mänsikligheten för att han lovade dem att de ska få 72 oskullda flickor.
2017-03-26
Tora Bora
mindre hjärna
2017-03-26
Anders Wallin
Så här låter det då akademikerfödda pratar människovärde... säger jag utan att ha en aning om ifall de talande är uppfödda i höghus. Lite lustigt, just det här att sko sig på andra är en konstruktion som utnyttjas av kapitalet och kapitalets barn förverkligar sig själva och blir akademisk vänster. Och tycker att arbetarnas barn skall betala skatt och riskera sin trygghet åt människor på flykt(det är det programmet handlade om, förstås). De gör vad de kan för oss svensson, eliten. Det här folk kallar "människovärde" skulle vara helt ointressant om just elitgrupperna, genom tiderna, hade skaffats undan. Det är de som vill ha religioner, maktstrukturer, la dolce vita, som måste "göra något av sina liv". Som skapar de situationer som den i t.ex. Syrien och Irak. Folkhemmet, som det växte fram, tycks ha varit en tid då de lägre klasserna tvingade fram dealer med eliten, och ett gott samhälle växte fram. Och det var bra, tills Palme och andra flumnissar inte kunde tåla att svensson hade det rätt bra. Jag säger inte att, eller inte att, Sverige skall ta emot flyktingar, har inte någon åsikt om hur många, men flumakademiker skall inte sitta som några slags facit på ifall det skall göras eller inte. Det är Svensson som skall utvärdera hur mycket medmänskligheten skall värderas mot egna förtjänade pengar och upplevd trygghet.
2017-03-25
Jonas Forsberg
Alla åsikter är baserade på vad de förstår av den personliga upplevelsen, saknas grundförståelsen så som. Vem eller vad människan är?, så kan aldrig ett lika värde uppstå där alla förstår och respekterar varandra. Mäniskor försöker på sina egna unika sätt förstå vem de är, vi kommer alltid var den vi är det enda som förändras genom livet. Är vad vi förstår.
2017-03-25
Tora Bora
religion
2017-03-25
Tora Bora
interssant ämne,jag vill ställa min fråga,är moralen härstammar från religonen,flocket,och sociala livet ,då tallibanen har rätt att döda malala,enligt hans religon kvinnan har inget(mindre) gärna,tror,och hon liknar get,kor,kamel,det gäller att rida.eller hon liknar svarthund som smutsar rövaren,så han måste tvätta sig innan bön,mer än 400 verser som smutskastar kvinnan,sist hon liknar en markbit det gäller att plöja det spelar ingenroll varifrån.som en kemist för att balansera en equation antal atomer av varje ämne ska vara lika i equationen (6co2 +6h2o=c6h12o6 +6o2.
2017-03-25
Martin Wickman
1. Värde är alltid subjektivt. 2. Många blandar ihop begreppen pris och värde. 3. FN-deklarationen använder begreppet "dignity" (värdighet). Detta är översatt felaktigt till "värde" i svenska versionen. Det är orsaken till all förvirring.
2017-03-21
Jacques Lagercrantz
tycker att filosofiska rummet blivit bättre än tidigare då deltagarna i stort sett alltid höll med varann. Det saknades gnista. Nu hade deltagarna skilda uppfattningar och dolde det inte heller när det handlade om rätten till lika människovärde i praktik och tanke. Bra, men jag tycker dock att deltagarna missade en fortsättning på skräckexemplet med Malala Yousafzai i nödsituation och talibanen (som sköt henne i huvudet), varav bara en av dem skulle kunna räddas. Deltagaren som gav exemplet menade att singla slant var lösningen på att bibehålla rätten till lika människovärde, vilket i princip (FN resolutionen och genevekonventionen), råder över andra värderingar. Men av samma skäl, i försvar av rätten till lika människovärde, fanns valet att inte hjälpa någon av dem. Ingen av deltagarna verkade ha kommit på den absurda vändningen (utom kanske kung Salomo om han fortfarande levt och varit inbjuden till programmet) eller så höll de inne med den. Inte heller insåg de att panik råder i en slik nödsituation och tid finns inte för att leta efter en slant att singla och samtidigt befria sig själv från att behöva göra avsteg från principen om rätt till lika människovärde. Istället får magen bestämma; vem var yngst av de två, dvs vem hade levt minst antal år? En etisk regel som läkare i brist på resurser tvingas följa, och ingen har hittills protesterat eller ens krävt mer resurser till sjukvården p g a den anledningen. Andra värderingar sammanlagda ges en mer avgörande roll än synen på rätt till lika människovärde. Detta lever vi redan med. Tyvärr.
2017-03-21
Samuel Nilsson
Öga mot öga med en annan människa skadar vi inte den personen för egen vinnings skull och vi använder inte honom eller henne cyniskt som redskap. Och precis som chimpaser så skulle de flesta t.ex. dela med sig av mat man blir tilldelad om man vore ensam i ett rum med någon som inte får någonting. Däremot är vi sämre på att relatera till människor som vi inte möter direkt. Är inte människovärde bara en princip om att denna mellanmänskliga respekt ska gälla även i ett större sammanhang och över större avstånd?
2017-03-21
Jacques Lagercrantz
tycker att filosofiska rummet blivit bättre än tidigare då deltagarna i stort sett alltid höll med varann. Det saknades gnista. Nu hade deltagarna skilda uppfattningar och dolde det inte när det handlade om rätten till lika människovärde i praktik och tanke. Bra, men jag tycker dock att deltagarna missade en fortsättning på skräckexemplet med Malala Yousafzai och talibanen som sköt henne i huvudet, i nödsituation, varav bara en av dem skulle kunna räddas. Deltagaren som gav exemplet menade att singla slant var lösningen för att bibehålla rätten till lika människovärde, vilket i princip, FN resolutionen och genevekonventionen, råder över andra värderingar. Men av samma skäl, i försvar av rätten till lika människovärde, fanns valet att inte hjälpa någon av dem. Ingen av deltagarna verkade ha kommit på den absurda vändningen (utom kanske kung Salomo om han fortfarande levt och varit med) eller så höll de inne med den. Inte heller insåg de att panik råder i en sådan nödsituation och tid finns inte för att leta efter en slant att singla och samtidigt befria sig själv från att behöva göra avsteg från principen om rätt till lika människovärde, nämligen att istället låta magen bestämma; vem var yngst av de två, dvs vem hade levt minst antal år? En etisk regel som läkare i brist på resurser tvingas till, och ingen har hittills protesterat eller ens krävt mer resurser till sjukvården p g a den anledningen. Andra värderingar sammanlagda ges då en mer avgörande roll än synen på rätt till lika människovärde. Detta lever vi redan med.
2017-03-21
Jacques Lagercrantz
tycker att filosofiska rummet blivit bättre än tidigare då deltagarna i stort sett alltid höll med varann. Det saknades gnista. Nu hade deltagarna skilda uppfattning och dolde det inte, när det handlade om rätten till lika människovärde i praktik och tanke. Bra, men jag tycker dock att deltagarna missade en fortsättning på skräckexemplet med de två människorna i nödsituationen, Malala Yousafzai och talibanen som sköt henne i huvudet, varav bara en av dem skulle kunna räddas. Deltagaren som leverade exemplet menade att singla slant var lösningen för att bibehålla rätten till lika människovärde, som i princip råder över andra värderingar (FN resolution och genevekonvention..). Men av samma skäl, i försvar av rätten till lika människovärde, fanns valet att inte hjälpa någon av dem. Ingen av deltagarna verkade ha kommit på den absurda vändningen (utom kanske kung Salomo om han fortfarande levt och varit närvarande) eller så höll de inne med den. Inte heller insåg de att panik råder i en sådan nödsituation och tid finns inte för att leta efter en slant att singla och samtidigt befria sig själv från att behöva ta avsteg från principen om rätt till lika människovärde, nämligen att istället låta magen bestämma; vem var yngst av de två, dvs vem hade levt minst antal år? En etisk regel som läkare i brist på resurser tvingas till, och ingen har hittills protesterat eller ens krävt mer resurser till sjukvården p g a den anledningen. Andra värderingar sammanlagda ges då en mer avgörande roll än synen på rätt till lika människovärde. Detta lever vi redan med.
2017-03-21
Kristina Rolandsdotter
Mycket bra!
2017-03-19
Michael Toivio
Bäste Per Bauhn - jag har undervisat snart 16 år tillämpad etik på Högskolan Dalarna bla om just människovärde. Har bemötts ofta av liknande exemplet av studeranden och argument mot alla människors lika värde som Du presenterade, med exemplet om vem man bör rädda, Malala eller talibanen som sköt henne. Enligt Bauhn skulle man singla slant - om man är för lika värde. Mitt förslag är istället - efter många års reflektion kring frågan - att försöka etablera två värden ett vara-värde (som är lika för alla) och ett merit-värde (som skiljer sig efter merit eller de-merit). Vara-värdet innebär att lika-behandlingsprincipen tillämpas dvs att båda två skulle få samma fråga och möjlighet, nämligen vad kan du ange för merit-värden för jag skall prioritera din räddning framför den andras. Malala skulle svara jag arbetar för flickors rättigheter för utbildning. Talibanen skulle säga jag sköt Malala för det hon gör går emot min ideologi och min tolkning av en livsåskådning. Lika värde gäller alltså, det vill säga att båda omfattas av lika-behandlingsprincipen genom att de får samma möjlighet att presentera sina merit-värden, och sedan innebär Malalas meritvärde att hon bör prioriteras! Återkom gärna med återkoppling!
2017-03-19
Gunnel Söderback
Ännu ett bra och viktigt program i Filosofiska rummet. Den moraliska katastrof som behandlingen av andra arter innebär kan till stora delar hänföras till att människovärdet åberopas även i dessa sammanhang. Inte minst beklagligt är det att det i religiösa kretsar finns uppfattningen att vi "fått" djuren av gud och bör utnyttja dem enligt gudens vilja.
2017-03-19
Vahid Valizadeh
Det var märkligt att såkallat experter har börjat ifrågasätta människornas likavärdighet! Men det är så tyvärr. Hela progressiva idéer håller på försvinna när det finns ingen progressiv politisk kraft i världen och rasister och religion fundamentalister växter så snabbt.
2017-03-19
Agneta Nordin
Så intressant. Befinner mig i Rwandas huvudstad Kigali, där människans värde och diskussionen om begreppet är aktuellt igen och igen. Tankarna gör kullerbytta, att dagligen möta sina barns mördare och tänka att han har lika mycket värde som mina mördade barn.
2017-03-19

Fler program:

Program: Filosofiska rummet
2157 delningar på Facebook
Sändes för 2651 dagar sedan
Längd: 2641
11
Henn Rohtla:
"Älska ???? din Gud av hela ditt hjärta och av all din kraft och förstånd och sedan din nästa som dig själv! Och gör det med händer..."
Program: Filosofiska rummet
1444 delningar på Facebook
Sändes för 1678 dagar sedan
Längd: 2667
Program: Filosofiska rummet
1225 delningar på Facebook
Sändes för 1496 dagar sedan
Längd: 2630
Program: Filosofiska rummet
1204 delningar på Facebook
Sändes för 1867 dagar sedan
Längd: 2639
Program: Filosofiska rummet
1123 delningar på Facebook
Sändes för 2756 dagar sedan
Längd: 2663
11
Magnus Arvidsson:
"Fint! :) Går det att få den som podcast också?"
Program: Filosofiska rummet
1061 delningar på Facebook
Sändes för 2889 dagar sedan
Längd: 2646
2
Torbjörn Edenbjörk:
"Perfekt, då kan spara in massor av administrativt arbete på tex. Försäkringskassan."
Program: Tankar för dagen
3512 delningar på Facebook
Sändes för 2979 dagar sedan
Längd: 281
Program: Människor och tro
3396 delningar på Facebook
Sändes för 1758 dagar sedan
Längd: 2686
Program: Tankar för dagen
2915 delningar på Facebook
Sändes för 3053 dagar sedan
Längd: 273