x Få tips en gång i veckan om de mest delade programmen på Sveriges Radio. 
Hej! Den här sajten gör det enklare att hitta riktigt bra radioprogram från Sveriges Radio. Sajten visar vilka program som fått flest delningar på Facebook. Bra program delas mer, helt enkelt!
Alla programVetenskap/MiljöSpråket › Semla + tallrik + varm mjölk = hetvägg. Men varför heter det så?
Detta klipp har 109 delningar →
  Dela på Facebook
Mjöl, vispgrädde, mandelmassa och florsocker. Vi pratar såklart om semlor! Snart är fettisdagen här, och i Språket pratar vi om att äta dem med sked i varm mjölk. Men varför kallas det för hetvägg?
39 kommentarer:
Annica Gärdin
Fler snören? Senilsnöre (tråden man sätter på glasögonen så de hänger som ett halsband)
2017-03-14
Kimberly Kjellberg
Mestadels semla men fastlagsbulle funkar också. Tror inte att tösabit är något rejälare, sen finns faktiskt även pågabit. Inte något jag själv använder mer något min farmor som var född 1913 och pratade mycket bredare skånska än jag någonsin har gjort.
2017-03-01
Dan Lindqvist
Jag säger semla/semla med varm mjölk, tack för språkförklaringen av hetvägg.
2017-02-28
Martin Håkansson
Fastlagsbulle naturligtvis!
2017-02-28
Pia Sjöholm
Vi har alltid kallat det för fastlansbulle.
2017-02-28
Mikael Björkell
Fejtisbollo på fejtisdan..me gredda å mandelmassa å pudesåckri...dåulit me gredda skai va.
2017-02-28
Lovis Povis
Är det bara jag som reagerar på att Ylva säger fettis-dag istället för fet-tisdagen? Jag sa fettis-dagen som barn men fick lära mig att det var fel. Jag sa även fasslangsbulle, vilket jag kanske fortfarande gör egentligen ????
2017-02-28
Carin Kajsa Björkman
Semla
2017-02-28
Christofer Sjöholm
Frågan jag vill ställa är snarare vad som inte ligger på min tallrik i övermorgon, alltså på onsdag, första dagen i fastan. Vad är egentligen reglerna för fastan som den ser ut här och idag?
2017-02-28
Sture Nilson
I min barndom, på 50-talet i Arvika, åt vi Hetvägg, semla med trekantigt utskuren djup kil i vars hål mandelmassa och vispgrädde placerades, och den utskurna kilen sedan stacks ned i som ett lock. Denna variant på utseende förklarar kanske betydelsen på det tyska ursprunget av namnet Hetvägg. Jag fann en bild som väl visar utseendet på min barndoms semla.
2017-02-28
Ingrid Schlyter
Hetvägg skulle ha med något kilformat ( tyska Vigg ) att göra. Lite svårt att förstå men locket på semlor är ju ofta kilformiga
2017-02-28
Sten Christoffersson
En fastlagsbulle, så klart! På senare år har allt fler börjat kalla dem semla, men hos en äkta skåning sitter fastlagsbulle i generna.
2017-02-27
Carolina Fredsdotter Nilsson
Jag äter (dock helst inte) semla, maken äter fastelangsbulle
2017-02-27
Harry Rinne
INGET........????
2017-02-27
Ann-Margreth Lundell
Det godaste är Hetvägg????
2017-02-27
Kerstin Rens
Inget. Mår som bäst utan socker och hälsan är det viktigaste jag har.
2017-02-27
Tomas Rolfsman
Hetvägg. Då smakar det bäst.
2017-02-27
Per Wallin
Semla men numera utan varm mjölk
2017-02-27
Maria Brunér
Har ätit många tallrikar med semla, lite socker i botten och varm mjölk. Mums ????
2017-02-27
Frida Grönsterwall
Fastlagsbulle. Tycker det är tråkigt att fler överger det (och andra dialektala varianter)
2017-02-27
Eva-Christina Söderman
Hetvägg, om jag får välja. Fast jag har blivit allergisk mot mandel, speciellt det brukar bli en specialvariant med bara bulle, grädde, florsocker och varm mjölk.
2017-02-27
Aina Thörnqvist
Nyheten för året heter SEMMELKORV :-) Dutta florsocker och kardemumma i korvbröd. Rulla korv av mandelmassa (5-6 st av 200 gram), spruta grädde från flaska (eller "riktig" vispad) ovanpå och dutta lite mer florsocker och kardemumma på toppen. De fluffiga konditorisemlorna kan nog få fler stjärnor för smaken, men denna enkla semmelkorv är lite rolig och lagom stor :-)
2017-02-27
Eva Hoegberg
Semla nu, fastlagsbulle i uppväxthemmet, Heißwecken för länge sen... 'J-a popsnöre' var ett invektiv för övertrendmedvetna typer när jag gick i högstadiet på 70-talet.
2017-02-27
Lisbeth Cajstam
Semlan kommer att ligga i en djup tallrik med varm mjölk och lite kanel! Därför köper jag alltid min årliga semla i konditori/bageri och äter den hemma! Jag kallar den för semla och inget annat.
2017-02-27
Björn Nelehag
Fastlagsbulle är i alla fall det vackraste ordet!
2017-02-27
Anders Söderlund
Havregrynsgröt!
2017-02-27
Anders Andersson
Det finns ytterligare en anledning att fira i veckan: Fössta tossdan i mass!
2017-02-27
Helena Eriksson
Fastlagsbullen har nog hetat Fastlagsbulle i Sverige också för länge länge sen ! .......:)
2017-02-27
Marcus Olofsson
Det heter fastlagsbulle, en semla innehåller varken grädde eller mandelmassa.
2017-02-27
Anders F. Rosén
Bäst är inkråm, mandel, socker och mjölk. Mandelmassa kan man ha på tårtor.
2017-02-27
Joakim Karlsson
Fel ämne, men apropå "snöre", så har jag hört (i Skåne) pågasnöre och snörtocke om en ung pojke som är snorig... Så i det fallet blir snör- samma sak som snor.
2017-02-27
Maud Lindblad
Hetvägg. Ska helst vara någon dag gammal.
2017-02-27
Magnus Carlblick
Lägg gärna in en finlandssvensk aspekt på detta.
2017-02-27
Meta Andersson
Nu semla, då fastlagsbulle
2017-02-27
Peter Johansson
Semla funkar bättre till en internationell publik.
2017-02-27
Annette Qvist Den Äldre
En fastlagsbulle!
2017-02-27
Theres Andersson
Semla ligger närmast till hands att säga :)
2017-02-27
Ylva Härdeman
Jag äter en fastlagsbulle!
2017-02-27
Maria Lundqvist
Jag är uppvuxen med att kalla det fastlagsbulle och försöker fortsätta med det men semla verkar ta över mer och mer. I mitt barndomshem på 70-talet åt vi den bara som den är, utan mjölk alltså. Jag är uppvuxen i västra Blekinge. Beror det på var man bor i landet vad man kallat den?
2017-02-27

Fler program:

Program: Språket
1814 delningar på Facebook
Sändes för 150 dagar sedan
Längd: 1800
Program: Språket
1104 delningar på Facebook
Sändes för 507 dagar sedan
Längd: 1812
Program: Språket
1035 delningar på Facebook
Sändes för 297 dagar sedan
Längd: 1799
Program: Språket
1004 delningar på Facebook
Sändes för 801 dagar sedan
Längd: 1812
Program: Språket
940 delningar på Facebook
Sändes för 479 dagar sedan
Längd: 1812
Program: Språket
910 delningar på Facebook
Sändes för 759 dagar sedan
Längd: 1812
Program: Vetenskapsradion Historia
6582 delningar på Facebook
Sändes för 2282 dagar sedan
Längd: 2691
Program: Klotet
6169 delningar på Facebook
Sändes för 2319 dagar sedan
Längd: 2669
Program: Vetenskapsradion Historia
5278 delningar på Facebook
Sändes för 1918 dagar sedan
Längd: 2659