Hej! Den här sajten gör det enklare att hitta riktigt bra radioprogram från Sveriges Radio. Sajten visar vilka program som fått flest delningar på Facebook. Bra program delas mer, helt enkelt!
Alla program ›
Vetenskap/Miljö ›
Klotet › Hjälp jag kan inte andas! Om sotpartiklarna som gör oss sjuka och smälter planetens isar
Detta klipp har 306 delningar →
Dela på FacebookVedeldning i dåliga spisar ger enorma mängder sotpartiklar, som skadar oss människor och isen i polartrakterna. Men bättre spisar och bränslen kan därmed också snabbt göra stor skillnad.
7 kommentarer:
Jan-Olof Furehed
Eldningen av "biobränslen" i utvecklingländer skördar ohälsa i enorm skala.
Likaså skapas stora bruna moln som tydligt kan ses från sateliter och som täcker stora regioner i flera delar av världen. Dessa moln och dess stoft är definitivt en faktor för klimatet.
Gasol eller LPG är däremot i princip helt stoftfri och skulle lösa både hälso och minska klimatpåverkan. Men det kan ni ju inte framföra för det är ju himskans fossilt... Vill man dessa människor väl är den enklaste,billigaste och effektivaste lösningen att se till att de får billig gas.
2017-01-18
Johan Tjernström
Det paradoxala med solfångare är att forskarna är väldigt rädda för att havsisen smälter så det mörka vattnet blir solbelyst och fungerar då som solfångare och kommer att värma planeten ännu mer. Men solfångare som vi bygger är "miljövänliga" enligt samma forskare. Hur kan det vara möjligt????? Den som har ett bra svar kan lämna det här.
2017-01-09
Johan Tjernström
Dom "bruna molnen" över Asien smälter först och främst glaciärerna i närområdet. Dom flyger omkring som stora solfångare som drar åt sig värmen från solljuset och överför det till omgivningen. Varje liten sotflinga är ett solkraftverk som smälter isen. Med lite fler solkraftverk så har vi snart smält bort all is från planeten. Det gäller även dom solkraftverken som vi bygger, heat-pipes, solceller, speglar med torn. Det är ingen skillnad mellan sotflagor och byggda solkraftverk, båda är lika skadliga, givetvis. Solkrftverket i Mojaveöknen är 14km2 stort. Men ytan som värmen samlas ihop från är mycket större än 14 km2 markyta för aperturarean på solfångare är nästan den dubbla mot markytan samt att abedot är lägre och solfångaren sticker upp från markytan plus att den kan följa solen transversell led hela dagen, det kan inte markytan. Så värmen från dessa 14 km2 kanske är lika mycket eller mer som värmen från 140 km2 markyta. Varje kvadratmeter solcell är lika mycket som 1,73 m2 markyta med ett albedo som är nästan noll och den sitter ofta högt och kan ibland följa solen hela dagen. Är det något som värmer jorden och atmosfären så är det solfångare. Snart har dom värmt upp planeten så all is kommer att smälta. Det finns inget annat än solen som värmer jorden. Det vore katastrof om vi tog tillvara all den energi som solen ger, då skulle planeten koka till slut. Vi får 15000 ggr mer energi än vad vi behöver från solen, låt den studsa ut igen, annars dör vi.
2017-01-09
Irene Mårtensson
Sorgligt och viktigt tema om sotpartiklar. Toppen med förlängd sändningstid! Klotet behövs på många av dygnets timmar och i alla mediekanaler.
2017-01-05
Daniel Erikson
Detta kan även vi ta till oss när vi eldar i panna eller kamin!
1. Tänd uppifrån och ordna god lufttillförsel. Vedträn i botten, därefter tunnare ved och överst stickor - inte tvärt om.
2. Nästa vedinlägg när det bildats en glödbädd
3. Titta på din skorstensrök den ska knappt synas vid rätt eldning
4. Elda med rätt bränsle. Anänvänd ren ved 15-20 % fuktinnehåll.
(Fakta från informationskampanj "Mer värme - Mindre sot" i Kronobergs län med stöd av Nordiska ministerrådet)
2017-01-05
Fler program:
Program: Vetenskapsradion Historia
6582 delningar på Facebook
Sändes för 2519 dagar sedan
Längd: 2691
6582 delningar på Facebook
Sändes för 2519 dagar sedan
Längd: 2691
Program: Vetenskapsradion Historia
5278 delningar på Facebook
Sändes för 2155 dagar sedan
Längd: 2659
5278 delningar på Facebook
Sändes för 2155 dagar sedan
Längd: 2659
Program: Vetenskapsradion Forskarliv
4587 delningar på Facebook
Sändes för 721 dagar sedan
Längd: 1206
4587 delningar på Facebook
Sändes för 721 dagar sedan
Längd: 1206