x Få tips en gång i veckan om de mest delade programmen på Sveriges Radio. 
Hej! Den här sajten gör det enklare att hitta riktigt bra radioprogram från Sveriges Radio. Sajten visar vilka program som fått flest delningar på Facebook. Bra program delas mer, helt enkelt!
Alla programLivsstilHopp i P1 › Dödligt våld har minskat med en tredjedel sedan 90-talet
Detta klipp har 3309 delningar →
  Dela på Facebook
Antalet personer i Sverige som dödas av andra människor har minskat med en tredjedel sedan 90-talet. Framförallt minskar spontant våld mellan män som en följd av förändrade attityder och värderingar.
31 kommentarer:
Anders George
Vänster-SR är så desperata att man börjar bjuda på så mycket feltolkning av fakta och mörkande att man tappar i trovärdighet. Varför ska vi betala licenspengar för oberoende TV/radio när den inte är oberoende?
2016-12-16
Tobias Nilsson
Den unga invandraren som ringde in till programmet idag hade en väldigt negativ syn på våldsproblematiken, vapen m m. Sofi borde ha lagt fram statistiken för honom för han verkat missat den helt. Trist.
2016-12-15
Håkan Nilsson
Det är ju minst ett mord om dagen nu. Undrar hur dom räknar?
2016-12-14
Johan Ekblom
Propaganda! Dagliga skjutningar.
2016-12-14
Sten A. Nyberg
Skönt att inte behöva vara rädd för att bli utsatt för våld nu när polisen reduceras på samma sätt som posten gjorde. Man har lagt samhällets resurser på en okontrollerad befolkningsökning istället för brottsbekämpande. Ingen hade överblick över totalkostnaden. Nu talar man om för medborgarna hur det ligger till genom att använda vetenskap. Ve den som ifrågasätter vetenskapen genom att bara tro något. Postväsendet har i själva verket förbättrats, det finns statistik på det. Polisen genomgår stora förstärkningar och förbättringar, det finns vetenskapliga belägg för det. Sjukvården får ständigt ökade resurser, det finns entydig forskning som visar det. Eller?
2016-12-14
Magnus Foss
Skojigt att läsa konspirationsteorier. Människor väljer å ena sidan att hänvisa till media och då ifrågasätta vissa saker medan de samtidigt ifrågasätter samma media och kallar dem för pk och lögnhalsar. Kontentan? Jo man väljer att sålla lite godtyckligt vad man själv väljer att anse som fakta. Det är om inte annat en mycket farlig väg att vandra på.
2016-12-14
Stefan Ek
Det dödliga våldet har minskat pga att akutsjukvården har blivit bättre och räddar fler nu MEN det grova våldet har ökat lavinartat och därmed så har även otryggheten ökat så ni kan vända och vrida på fakta hur ni vill.
2016-12-14
Magnus Nilsson
Att det dödliga våldet har minskat sedan början av nittiotalet stämmer, men då jämför man fram till 2014 sedan har våldet ökat för vart år så inte direkt underligt om folk känner sig mer oroade
2016-12-14
Anna-Maria Almgren
Jaha ser att ring p 1 oxå drabbats av de faktaresistenta...undrar hur de har tid att kommentera på alla tillgängliga kommentatorsfält? Jag är pensionär men har ändå inte tid.
2016-12-14
Håkan Persson
Om ingen blir dömd trots dödlig utgång så räknas det inte med. På senare tid läggs ju fall ned i parti och minut. Om inte är det hart när rent omöjligt att få gärningsmän dömda.
2016-12-14
Johan Tjernström
Det finns exempel på konkreta saker som minskar våldet på gatorna framförallt dataspel t.ex. När man spelar kan man inte supa och vara ute och slåss. Dessa våldsamma spel får ungarna att bli fredliga. Inte bara ungarna, utan även äldre spelar. När alkoholkonsumtionen minskar, så minskar också våldet. Så ju fler som inser att alkohol inte bara dödar den som dricker den ( men det har ju alkoholisten väldigt svårt att göra) utan även grannen, desto fredligare värld blir det.
2016-12-14
Leif Larsson
Visst finns det våld på gator o torg idag liksom det alltid funnits, varför vi tycker det är värre nu har till stor del i att mediebevakningen är så kopiöst mycket större idag, vi får information via internet på några minuter efter en händelse, dessutom via tv o radio som sänder nyheter varje timma, förr fick man inte den direktbevakningen det är en avgörande skillnad!
2016-12-14
Susanna H Svensson
Det dödliga våldet kanske har minskat men har det totala våldet minskat? Är det inte så att det totala våldet i stället har ökat men att snabbare larm till blåljusen pga att alla i dag har mobiltelefon och effektivare vård har lett till mindre allvarliga konsekvenser av våldet.
2016-12-14
Anette Johansson
Minakat,!?! Låt mig le....???? Vem jobbar han för, tror han svenska folket är dumma, underskatta inte folket!
2016-12-14
Gustav Sundeman
När myndigheter ljuger är det omöjligt komma åt dem, för de utreds av andra myndigheter och det är en oskriven lag i Sverige att aldrig sätta dit en annan myndighet. Men att myndigheter förfalskar fakta i en viss gråzon grad råder nog ingen tvekan om.
2016-12-14
Sten A. Nyberg
Minskar brottsligheten kan man nedrusta polisen ytterligare. När allting kokas ner till ekonomi .
2016-12-14
Ingalill Martinsson
Tror man på detta själv??!!! JA, Jultomten finns också!
2016-12-14
Ingemar Niemi
Hur kan detta vara möjligt, mord var och varannan dag?
2016-12-14
Hobie Clark
Mer goda nyheterfrån Jerzy: Stöld av svartvita tv-apparater har gått ned helt makalöst!! #DetTryggaSverige
2016-12-14
Mats Olof Eriksson
Som med all statistik, så är den en grundlögn. Så här fungerar det. Du presenterar ett svar, alltså vad du vill visa med statistiken. Sedan matar du in de värden som kommer att ge önskat resultat. Sanningar som äventyrar statistikens mål av resultat utelämnas eller förvanskas. Sedan är det bara att publicera resultatet i lämpliga media och man har skapat en slags sanning.
2016-12-14
Benny Hultgren
När jag som 15 åring (1965), skulle åka till Göteborg;sa min mormor"gå inte till järntorget,där flyter det blod på gatorna"! Det var hennes upplevelse,51 år senare har jag ännu inte sett något blod flyta på järntorget! Får nog lita på statistiken tills motsatsen är bevisad!
2016-12-14
Henrik Bredelius
om det är så måste det väl bero på att sjukvården blivit bättre
2016-12-14
Robert Östholm
Utöver invändningarna om att både 2015 och 2016 lär landa omkring 120+ fall så finns det fler invändningar: 1. BRÅ exkluderar delar av statistik om inte dödsorsak är fastslagen tidigt året efter. Med andra ord, knepiga fall/kroppar som hittas sent på året kan exkluderas av statistiken. Som jag förstår det gäller det inte för hela tidsserien, men är inte hundra säker. Det framgår dock i nya rapporter att man gör så och den informationen saknas i tidigare rapporter. 2. Antal fall av dödligt våld är inget bra sätt att mäta det grova våldet. Det är ungefär som att mäta antal mål i NHL och utgå från antalet hattrick. Det säger rent krasst inget om helheten. Sedan 90-talet och fram till nu har så väl möjligheterna att slå larm (mobiltelefon) som att positionera (GPS) som att vårda i ambulans gått framåt. Med andra ord: många fall av grovt våld som i dag blir försök till mord hade på 99-talet riskerat att vara fullbordade mord. Vänder mig starkt mot att vissa delar av media gjort det till ett självändamål att hävda att tryggheten ökat när antalet anmälda grova brott ökat högst markant.
2016-12-14
Anne Serving
Det är nog inte många som köper den bilden! Statistik går att vrida och vända så att resultatet blir som man vill!
2016-12-14
Johan Tjernström
Det är inte bara våldet i samhället som minskar, även krigen gör det. Det har aldrig vait så stor fred som nu, och snart blir den väl ännu större.
2016-12-14
Ian Fernheden
Helt ohederlig statistik, eftersom man väger det mot befolkningen. Det här är snudd på desinformation, och jag tycker det är synnerligen allvarligt att ni publicerar detta som en sanning. Det undergräver ert förtroende om vad ert public service-uppdrag handlar om. Dessutom är det oerhört fräckt att sen ställa frågan vad som förändrats sedan 90-talet som skulle påtala en förbättring eftersom statistiken är politiskt vinklad. Eftersom man haft en kraftigt ökande befolkning skulle alltså våldet behövt öka mer än befolkningen för att vi skulle ha sett en ökning. Det faktum att det inte gör det, gör ju istället att man spär ut det dödliga våldet på fler individer vilket gör att den statistiskt minskar. Det är alltså helt korrekt att vi kan ha betydligt fler skjutningar och mord jmf. med 90-talet och samtidigt en sjunkande brottslighet (som också vägs mot befolkningen). Det här är alltså politiskt fixade siffror som Sveriges Radio presenterar, mät istället frekvensen om mord / månad eller våld / månad istället för att väva in befolkningsökningen. Jag tror jag kan tala för majoriteten av Sveriges befolkning när jag menar på att vi alla känner den ökade otryggheten och den brottsvåg som sköljer över Sverige. Människor som mördas för att de påtalar att man inte får kissa, dubbelmord, polisen i Malmö som inte har resurser att lösa vardagskriminaliteten och numera mord.
2016-12-14
Björn Nilsson
Vet man om detta har något med bättre vård och/eller mobiltelefonins utbredning som möjliggör snabbare vårdinsatser att göra?
2016-12-14
Jan-Anders Östlin
Kan aldrig vara möjligt, en total förvridning av sanningen. Vilka dårar
2016-12-14
Marianne Herlin
Känns konstigt jag upplever det som tvärtom
2016-12-14
Henrik Bredelius
Låter som skitsnack
2016-12-14
Ann-Sofie Affi Lundberg
Så bra då. Då kan vi svenska medborgare vara nöjda och känna oss lugna.Varför rapporteras det så ofta i media då om skjutningar och knivskärningar med dödlig utgång? Var och varannan dag. Tillräckligt ofta för att jag inte reagerar längre. Det gjorde jag tidigare.
2016-12-14

Fler program:

Program: Hopp i P1
110 delningar på Facebook
Sändes för 2726 dagar sedan
Längd: 570
Program: Hopp i P1
29 delningar på Facebook
Sändes för 2663 dagar sedan
Längd: 580
Program: Hopp i P1
16 delningar på Facebook
Sändes för 2684 dagar sedan
Längd: 580
Program: Far och Dotter
10428 delningar på Facebook
Sändes för 1545 dagar sedan
Längd: 1470
Program: Ligga med P3
5400 delningar på Facebook
Sändes för 2184 dagar sedan
Längd: 1373
Program: Sommarsöndag
4829 delningar på Facebook
Sändes för 275 dagar sedan
Längd: 1044
Program: Sommarsöndag
4364 delningar på Facebook
Sändes för 303 dagar sedan
Längd: 709
Program: Ligga med P3
3104 delningar på Facebook
Sändes för 3016 dagar sedan
Längd: 1912
Program: Stil
1948 delningar på Facebook
Sändes för 1754 dagar sedan
Längd: 3309