x Få tips en gång i veckan om de mest delade programmen på Sveriges Radio. 
Hej! Den här sajten gör det enklare att hitta riktigt bra radioprogram från Sveriges Radio. Sajten visar vilka program som fått flest delningar på Facebook. Bra program delas mer, helt enkelt!
Alla programDokumentärP1 Dokumentär › Sista resan – om assisterat självmord, del 1
Detta klipp har 451 delningar →
  Dela på Facebook
Erkki och Ingvor var livskamrater med en speciell plan. De bodde i ett litet rött hus i Vålberg utanför Karlstad. De tänkte dö tillsammans. Men det blev inte så. Sommaren 2010 kände han sig inte färdig med livet.
18 kommentarer:
Vania Lagergren
Det borde vara allas rätt att bestämma över sitt eget liv.
2014-11-06
Carina Svärd
Intressant tema för kvällen. Svårt etiskt dilemma med aktiv dödshjälp, svårt att ta ställning till. Arbetar som sjuksköterska o en av våra uppgifter är bl.a att bota och lindra sjukdom. Låt livet avslutas på ett värdigt o fint sätt. Utveckla och ge mer stöd till sjukvården,den sjuka och dess närstående Vem ska ta dessa svåra beslut? Läkaren, närstående eller den sjuka?? Viktigt att vi vågar/orkar tala om döden. Både privat och inom sjukvården.
2014-11-05
Peter Andersson
Tyvärr kan vi inte ha assisterat självmord då det leder oss ut på det sluttande planet; de små stegens tyranni i olika former ; målkonflikter( billigare döda än vårda) , påtryckningar tex lösa arvingars problem , personer som offrar sig " inte ska jag kosta"- vi kan inte offra dagens läkaretik för några individer-tyvärr ; varför inte söva ned dem tex så slipper de lida - och vi slipper vandra ut på det sluttande planet
2014-11-05
Richard Cohn
Det enda vi kan vara riktigt säkra på i livet är att vi ska dö. HUR vi ska dö är förmodligen det sista beslut vi får ta om vi så önskar, kan och vill. Detta ska inte förvägras oss.
2014-11-05
Matthias Johnson
Jag tycker att det ska bli tillåtet med dödshjälp i Sverige. De som är så svårt sjuka (sjukdom/från födseln/via olyckor) att de ej kan röra på sig, tänka klart, då bara de livsuppehållande delarna i hjärnan fungerar, eller något annat och som, bevisligen, inte har ett bra liv, de ska kunna få avsluta sitt lidande i förtid. Om en hund/katt/häst/annat djur blir svårt sjukt eller skadat, ja då förkortar man lidandet genom att avliva djuret men om en människa råkar ut för samma sak så ska livet räddas till varje pris, oavsett om människan sedan är 'fånge i sin egen kropp' för resten av sitt liv, oavsett vad den drabbade än tycker. Vill den drabbade människan inte leva mer ja då får den inte sin önskan/vilja uppfylld, för att det är en människa.
2014-11-05
Linda Vikman
Definitivt, dödshjälp borde bli tillåtet
2014-11-05
Evelyn Andersson
Vi pratade om den här i skolan ( dödshjälp) Etik - konsekvenser bra eller dålig ?
2014-11-05
Evelyn Andersson
First come first serve . Men det finns människor som behöver brådskande hjälp så de måste gå in först
2014-11-05
Benny Engholm
Tycker nog att inte bara de personer som är obotligt sjuka som ska få hjälp. Att skicka dessa personer till något privat ekonomiskt finansierat ställe utomlands tycker jag är helt fel. Tycker också att de personer som inte ser någon utväg i sitt fortsatta liv i Sverige ska kunna få hjälp. Hjälper inte vår uppbyggnad med läkare och andra sociala tjänster? Krasst: När alla utredningar är gjorda och att man inte kan erbjuda någon annan hjälp och personen står fast vid sitt beslut: Hjälpande tabletter istället för valet: Hänga sig, dränka sig mm... Låt alla som bestämt sig för att vilja "lämna livet" och som ser den som den enda lösningen möjligheten? PS. Vet att det säkert anhöriga som ifrågasätter men: DET ÄR MITT LIV OCH JAG BESTÄMMER!
2014-11-05
Evelyn Andersson
Abortion är dödshjälp ni har i Sverige.
2014-11-05
Eva Hallor
Ingenting gör mig så upprörd som dödshjälp! Vi behöver inte hjälp att dö, vi behöver hjälp att leva. Vi lever inte i en isolerad bubbla där vi bara har oss själva att bry oss om. Vi lever i sociala sammanhang och nära relationer med andra mänskor. Om vi släpper lös dödshjälpsdemonen så vet man aldrig var det slutar. Jag har läst, och hört gamla mänskor som berättar att de känner sig "i vägen" tex. De vill inte ligga och ta upp plats, tid och känslomässigt utrymme när de ändå ska dö snart. Det vore lika bra att få hjälp att dö. Där har vi ett område. Jag har sett de sjaskiga "dödsklinikerna" i Holland, det var en dokumentär där de följt en man med en dödlig sjukdom som for dit och dog på detta opersonliga och hemska ställe. När vi dör lämnar vi flera relationssammanhang kvar här. Det går inte att föreställa sig hur det blir där en kär mänska är död. Man behöver tid att få ta farväl på ett naturligt sätt. Ett sätt som är unikt för varje individ. Att skynda på döden bara för att det är bekvämt eller för att personen ändå ska dö är enligt mitt sätt att se det både cyniskt och makabert. Jag tror att vi är här på jorden av en anledning. Vi behöver leva tills vi är klara med livet här och inte bli påskyndade av otåliga mänskor som i rädsla för sin egen död, sin smärta och sina känslor vill "hjälpa till" och få det hela överstökat så fort som möjligt och så att man kan återgå till det vanliga livet. Det finns ingen plats för döden i vårt samhälle. När den kommer ska man så fort som möjligt skynda över den så att man slipper sina känslor kring det hela. Jag inser att jag kan kosta på mig att känna på detta vis eftersom jag i praktiken inte varit nära problematiken själv. Men det är ändå min oerhört starka övertygelse att dödshjälp är åt helvete.
2014-11-05
Arnt Åge Smith Kristiansen
Bra tema
2014-11-05
Kerstin Wedin
Måhända att det är ett intressant ämne, men det passar inte mig som vill somna och inte grubbla.
2014-11-05
Urban Tepåsen Lindblom
Klart man ska få hjälp om de är obotligt, jag skulle inte vilja liga som ett paket o inget kunna göra, i de fallet är man humana mot djur
2014-11-05
Evelyn Andersson
Varför man ska leva om omkring dig är samma sak hela tiden? Försöker kämpar med kärlek relationer o ekonomi men det skit igen.hur länge man orkar vänta o tålamod?
2014-11-05
Christina Emmerfors Fd Andersson
syns inget
2014-11-05
Karlavagnen i Sveriges Radio P4
Här hittar ni del två av dokumentären: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/273680?programid=909 Mvh Victor, dialogredaktör
2014-11-05
Lena Pettersson
Den har jag hört o det var så sorgligt. Men jag förstår..
2014-11-05

Fler program:

Program: P1 Dokumentär
5842 delningar på Facebook
Sändes för 757 dagar sedan
Längd: 3075
Program: P1 Dokumentär
3823 delningar på Facebook
Sändes för 1124 dagar sedan
Längd: 3046
28
Katarina Norman:
"Berörd av er historia... Så starkt kämpat av er båda!"
Program: P1 Dokumentär
3790 delningar på Facebook
Sändes för 1513 dagar sedan
Längd: 3075
Program: P1 Dokumentär
2688 delningar på Facebook
Sändes för 1604 dagar sedan
Längd: 2885
Program: P1 Dokumentär
2512 delningar på Facebook
Sändes för 1408 dagar sedan
Längd: 2931
Program: P1 Dokumentär
2276 delningar på Facebook
Sändes för 456 dagar sedan
Längd: 3001
Program: Tendens – kortdokumentärer
6575 delningar på Facebook
Sändes för 175 dagar sedan
Längd: 1712
Program: Ögonblicket med Mohamed El Abed
4530 delningar på Facebook
Sändes för 985 dagar sedan
Längd: 1802
Program: P4 Dokumentär
4095 delningar på Facebook
Sändes för 912 dagar sedan
Längd: 3005
7
Alvida Svensson:
"Borde vi ju lyssnat på tillsammannss <3 Stephanie Holmberg"