x Få tips en gång i veckan om de mest delade programmen på Sveriges Radio. 
Hej! Den här sajten gör det enklare att hitta riktigt bra radioprogram från Sveriges Radio. Sajten visar vilka program som fått flest delningar på Facebook. Bra program delas mer, helt enkelt!
Alla programLivsåskådningFilosofiska rummet › Den sårade divan
Detta klipp har 380 delningar →
  Dela på Facebook
Karin Johannisson, idéhistoriker, Johan Cullberg, psykiatriker och Fredrik Svenaeus, filosof samtalar om kvinnlig galenskap.
4 kommentarer:
Anita Koidan Axelsson
Undrar över moderskapet i samband med dessa tre divor. Två av dem hade ej barn - den tredje Sigrid Hjerten hade svårt att ta till sig sin son - vilket han tydligen led av. Undrar f.ö. vad moderskapet har för inflytande på kvinnor nu för tiden. Ellen Key i salig åminnelse hade ju en helt annan uppfattning om kvinnor och moderskap än det nutida. Kanske ligger det något i hennes envisa pläderande för att kvinnan skulle vara närmast barnen och att uppfostra dessa till kärlek och empati och att vara den som med värme, närhet och en väl utvecklad etik såg till att det lilla livets ömhet och utvecklade känslomässighet bevarades ?( Fanny och Alexander) Tjohej - jag hör alla feministers vrål - även min dotters som just är klar med sin läkartbildning. Hmmmm - här vill det till att förklara sig. Jag tror att vi bör införa ett matriarkat i samhället - åtminstone till hälften. Se till att alla större arbetsplatser har dagis i samma byggnad, måna om kvinnans rätt att amma och sköta om sina små barn, glöm att männen skulle kunna ha samma närhet till spädbarn (Var har de brösten?) Denna åsikt är inte konservativ utan progressiv. Ellen Key var ju ingen gammal åsna - inte jag heller.Kvinnan ska dessutom ha rätt att föda sina barn i rätt tid - dvs. före 27 års ålder - innan fertiliteten avtar. Naturen är ingen djävul som vill kvinnan illa - däremot är en kvinnans biologiska liv något helt annat än mannens. Hon kan bara bli gravid under en kort tid i sitt liv - i synnerhet om hon vill undvika alla problem som uppkommer av att föda sent - om det alls går. Långt ifrån alla kan lyckas med provrörsbefruktning. De kvinnor som numera blir barnlösa blir det ofta för att det väntat för länge med graviditet - hormonerna kan vi inte riktigt rå på. Undrar också över den välgörande inverkan som jag personligen upplevde under den tid jag var gravid och ammade. Nu till min tes : Kan det vara så att kvinnor som väljer en konstnärlig bana ofta avstår från baranfödande eller väntar till det blir försent och på så sätt svär mot biologin som troligen menar att en kvinnas liv blir mer fullständigt genom barnafödande ? Kanske kan det vara så att kvinnliga konstnärer och andra strängt upptagna yrkeskvinnor missar något - som ibland t.o.m. gör dem sjuka ??Jag tror mig förstå att kvinnor som ej fött barn dels lättare får vissa sjukdomar, dels - en personlig upplevelse - ser de ut att sakna barn och moderskap på ett mer olyckligt sätt än män. Skadar vårt patriarkala samhälle kvinnor lika mycket nu som tidigare därför att samhället inte tar hänsyn till kvinnors särdrag - samhället är ju fortfarande uppbyggt runt manliga perspektiv.Tänk om det är så att även barnen mår dåligt av att bli inlämnade på dagis vid 1 års ålder ?Jo jag förstår att detta inte är populärt - men kvinnors åsikter är fortfarande mindre populära än mäns i vårt samhälle. Detta blev alldeles för långt - sorry.
2016-03-06
Evakarina E-son
Divor och eller narcissister, tänk på konsekvenserna för deras barn .
2016-03-06
Jesper Nordström
Sofie Arfwidson von Röök
2016-03-05
Birgitta Åström
Kanske något för bokcirkeln?
2016-03-05

Fler program:

Program: Filosofiska rummet
2157 delningar på Facebook
Sändes för 2678 dagar sedan
Längd: 2641
11
Henn Rohtla:
"Älska ???? din Gud av hela ditt hjärta och av all din kraft och förstånd och sedan din nästa som dig själv! Och gör det med händer..."
Program: Filosofiska rummet
1444 delningar på Facebook
Sändes för 1705 dagar sedan
Längd: 2667
Program: Filosofiska rummet
1225 delningar på Facebook
Sändes för 1523 dagar sedan
Längd: 2630
Program: Filosofiska rummet
1204 delningar på Facebook
Sändes för 1894 dagar sedan
Längd: 2639
Program: Filosofiska rummet
1123 delningar på Facebook
Sändes för 2783 dagar sedan
Längd: 2663
11
Magnus Arvidsson:
"Fint! :) Går det att få den som podcast också?"
Program: Filosofiska rummet
1061 delningar på Facebook
Sändes för 2916 dagar sedan
Längd: 2646
2
Torbjörn Edenbjörk:
"Perfekt, då kan spara in massor av administrativt arbete på tex. Försäkringskassan."
Program: Tankar för dagen
3512 delningar på Facebook
Sändes för 3006 dagar sedan
Längd: 281
Program: Människor och tro
3396 delningar på Facebook
Sändes för 1785 dagar sedan
Längd: 2686
Program: Tankar för dagen
2915 delningar på Facebook
Sändes för 3080 dagar sedan
Längd: 273