x Få tips en gång i veckan om de mest delade programmen på Sveriges Radio. 
Hej! Den här sajten gör det enklare att hitta riktigt bra radioprogram från Sveriges Radio. Sajten visar vilka program som fått flest delningar på Facebook. Bra program delas mer, helt enkelt!
Alla programLivsåskådningRadiopsykologen › Får man välja bort sin förälder?
Detta klipp har 138 delningar →
  Dela på Facebook
För några månader sen skrev Monika ett brev till sin mamma. Det var hennes sista försök att få svar på de frågor hon har om sin barndom. Men det kom inget svar och nu har Monika slutat hoppas.
29 kommentarer:
Lisbeth Hellstrand
Jag valde bort mina föräldrar och grät när jag läste den stora sanningen = jag saknar den mamma jag borde ha haft, för jag har växt upp med 2 sadistiska narcissister där det faktum att min mamma höll på att förblöda vid förlossningen gav mina föräldrar rätt att bl.a. hata och misshandla mig, låsa in mig, neka mig mat och lämna mig till en vuxen släkting som våldtog mig. Jag blev mobbad i skolan både av eleverna och lärarna och att jag överlevde är för mig en gåta. Jag har inte ens provat droger en enda gång trots att jag hade tillgång. Jag har alltid gjort mitt bästa i varje sekund när jag gjort ett val och det har fungerat bra men nu har plötsligt mina 2 äldsta barn fått för sig att de haft en fruktansvärd barndom men det är bara påhittat av min son som inte längre låter mig träffa mina 2 barnbarn för jag är farlig för dom. P g a allt detta har jag valt bort min son för det han gjort de senaste 2 åren är oförlåtligt, han skadar sina barn med alkoholmissbruk och sin narcissism som tydligen gått i arv. Just nu är det i sin linda att kunna ha kontakt med mina barnbarn på omvägar och jag hoppas att barnbarnen kommer att välja att träffa mig när de blivit lite äldre. En mycket sorglig historia i ett liv med mycket sorg.
2016-03-13
Melinda Denise Reyes Hiltunen
Jag kan inte lyssna på avsnittet. Det börjar snabbt buffra och tar för lång tid att hämta ljudet, står det återkommande. Har provat många gånger, flera olika dagar. Problemet verkar bara gälla just det här avsnittet. Någon som vet varför? Tack för ett bra program!
2016-03-06
Jonas Jonsson
Kan inte välja bort föräldrar, hade aldrig klarat mig utan
2016-03-03
Ulrica Loeb
Har precis lyssnat och känner bara att Monika är en oerhört stark person. Åh vad jag tyckte om detta avsnitt! Har själv valt bort en förälder, så visst kan man göra det. Men som du uttryckte dig Monika det märktes att du bearbetat detta länge länge. Du måste vara en fantastisk människa. Tänker på dina barn de måste vara oerhört stolta. Sköt om dig.
2016-02-22
Pär Jorsäter
Jag är så imponerad av Monicas sätt att hantera sina motgångar i livet. Och också av att hon lyckats bryta cirkeln och inte föra vidare tidigare mönster till sina barn. Lycka till med livet framöver!
2016-02-22
Eva Larsendahl
Monika <3 Kramar om <3
2016-02-21
Johan Warden
Johan Warden
2016-02-20
Robert Brukroken
Ja, om det är en fråga. Som vuxen har man rätten att välja bort vem man vill ur sitt umgänge, även sin mor.
2016-02-19
Michaela Smith
Tack för fint program!
2016-02-19
Susanne Streltzer
Vilken uppväxt och vad stark du är Monika ????
2016-02-19
Fredrik Oskarsson
Förstår inte varför hon skall härma sin mammas beteende som hon ju tycker väldigt illa om.
2016-02-19
Lena Söderman
Stark du är Monica. Blir otroligt berörd av din fruktansvärda barndom. Kram till dig!
2016-02-19
Eive Källstrand
Monika, du har fått det mest fantastiska som finns av din mor, livet. När vi väl kommit ut till jordelivet, är vi utlämnade åt människors olika förmåga att ta hand om den lilla varelsen. Din start i livet hade mycket i övrigt att önska. Vi har alla våra brister och fel, jag, Monika, din mor. Vi får inte gradera varandras fel, och tänka att vissa är sämre än andra. Vår främsta uppgift är att hjälpa varandra då kan slutresultatet bli bättre. Din mor kanske behöver
2016-02-19
Vipse Mynthe Michelsen
Søde elskelige Monica - Har siddet her i mit køkken og hørt hele denne udsendelse - tårnene har trillet ned af mine kinder - vi har kendt hinanden i så mange år og jeg har set din kamp fra sidelinien - jeg er så STOLT af dig fordi du efter så mange år gør endeligt op med den tunge byrde du har båret på - men også så stolt af at du på trods af den, er den bedste, elskeligste og mest kærligheds fulde , Mor, mormor og veninde jeg har mødt - tak fordi du tør at stå frem og sætte ord på dette som for mange nok et et tabu belagt emne.
2016-02-19
Sara Bru
Vilken fantastiskt klok och varm människa du är Monika, tänk att det finns sådana överlevare. All värme och styrka till dig i ditt liv, du berör innerligt oss som lyssnar!
2016-02-19
Elisabeth Pyykkö Eriksson
Blir djupt berörd av din berättelse. Vilken stark och klok kvinna du är, Monika.
2016-02-18
Bodil Nilsson
Åh, Monika vad du är stark! Jag blev så berörd av din historia <3 En lång varm ömsint kram till dej, full av Kärlek, omtanke och förståelse.
2016-02-18
Kersti Synneborn
Det var fantastiskt att höra på dig Monika! Så KLOK Du är! Inga skuldbelägg eller anklagelser. Bara det sårade lilla barnet. Jag blev otroligt berörd. Så skönt att Du kommit till insikten att Du måste stå upp för dig själv. Lycka till framöver!
2016-02-18
Tomasz Striner
Här är den hemsida om narcissism som jag nämnt i tidigare inlägg: http://vuxnabarn.nu/narcissism/den-narcissistiska-mammans-karaktarsdrag/
2016-02-18
Tomasz Striner
Har lyssnat på programmet och kan av det lilla jag hört om Monikas mor konstatera att hon verkar ha en narcissistisk läggning, kanske skulle hon även platsa för en narcissist-diagnos. Hur som helst har Monika drabbats mycket negativt av sin mors vanvård och sedan även av moderns oförmåga att ta ansvar för att inte ha skött sin föräldrarroll. Monika har gjort rätt som brutit med modern. Jag bröt själv med min narcissistiska mor redan då jag var tjugo år gammal och har endast saknat att jag inte gjorde brytningen långt tidigare. . Monika bör titta på denna hemsida för att ta reda på om vad som är narcissism och om det är något som hennes mor kan sägas ha.
2016-02-18
Ingemar Eriksson
Okej Allan och Monika, ni har på ett genomgripande bra sätt berört en avgörande viktig frågeställning. Som ni kanske anar är även jag som många med mig berörd av ämnet ... "Får man välja bort sin förälder ...?" Jag har inte lyssnat på hela programmet. Den fundering jag har är vad som hände med Monikas lillebror? Har ni kontakt? Har Monika kontakt med andra släktingar? Vad gör och säger de i så fall. För min del är det inte bara saknaden efter mor och far, det är ännu mer även saknad efter hel och halvsyskon. Kan inte, vill inte, välja bort dem. Hur svårt för att inte säga omöjligt det är att bygga varma fungerande fortlöpande relationer med dem.
2016-02-18
Håkan Eriksson
Riktigt fint samtal mellan dig och Allan. Det var så skönt att få höra dig så lättad i slutet av programmet och att få höra Allan med sitt lugna sätt föreslå att du kanske borde ta ett slutligt farväl till mor. Jag önskar dig allt gott i framtiden och att du och dina barn ska få frid. För egen del så har jag en mor som sedan 12 år valt att ta avstånd från mig. Jag har flera gånger under dessa år försökt att få tala med henne. Det har varit så illa så att hon helt enkelt inte öppnat dörren när jag försökt att få tala med henne. De gånger jag ringt och sagt att jag tänkt komma över så har hon som regel kommit med diverse undanflykter för att slippa besöket. Någon gång så har min äldre brors hustru ringt mig och bett mig att inte besöka min mor eftersom att mor sagt att hon tror att hon ska dö. Personligen så tycker jag att man borde kunna prata om allt i en familj, även svåra saker, särskilt när lögner och girigheten tar över bland syskonen. Hur som helst så drabbades jag av hjärtinfarkt av detta när det var som värst, åkte ut och in på S:t Görans Sjukhus. Man kanske rent av borde ta ett farväl av sin mor så som Allan föreslog.
2016-02-18
Marie-Louise Zeisig
Vilket fantastiskt samtal! Tänker på all energi och glädje som nu frigörs i Monikas liv! Go Girl Go!
2016-02-18
Ingrid Margareta Danhard
Kom att tänka på en fin tecknadserie bok, om nödvändigheten att ge upp hoppet, Åsa Grennvalls Deras ryggar luktade så gott.
2016-02-18
Sara Wahlsten Faervik
Fint samtal. Skönt att höra Monika så lättad i slutet.
2016-02-18
Kristina Liljedahl
Heja dig Monika! Så härligt att höra dig välja dig själv! Önskar dig allt gott i livet! Du verkar vara en fantastisk person!
2016-02-18
Ida Hammarstedt
Så stark du är, Monika! Inspirerande att höra!
2016-02-18
Désirée Michel
Det där brevet borde jag också skriva till min mamma.
2016-02-18
Evakarina E-son
Ja, det får man. Känner igen det Monika berättar, att man stoppas, inte får någon respons. Hopplöst.
2016-02-18

Fler program:

Program: Radiopsykologen
591 delningar på Facebook
Sändes för 3267 dagar sedan
Längd: 1708
Program: Radiopsykologen
562 delningar på Facebook
Sändes för 2238 dagar sedan
Längd: 1704
Program: Radiopsykologen
559 delningar på Facebook
Sändes för 1972 dagar sedan
Längd: 1674
Program: Radiopsykologen
378 delningar på Facebook
Sändes för 1888 dagar sedan
Längd: 1737
Program: Radiopsykologen
360 delningar på Facebook
Sändes för 3155 dagar sedan
Längd: 1713
2
Eva Israelsson:
"Det var gripande. Och förskräckligt hur missförstådd man kan bli."
Program: Radiopsykologen
322 delningar på Facebook
Sändes för 2665 dagar sedan
Längd: 1724
Program: Tankar för dagen
3512 delningar på Facebook
Sändes för 2997 dagar sedan
Längd: 281
Program: Människor och tro
3396 delningar på Facebook
Sändes för 1776 dagar sedan
Längd: 2686
Program: Tankar för dagen
2915 delningar på Facebook
Sändes för 3071 dagar sedan
Längd: 273