Hej! Den här sajten gör det enklare att hitta riktigt bra radioprogram från Sveriges Radio. Sajten visar vilka program som fått flest delningar på Facebook. Bra program delas mer, helt enkelt!
Detta klipp har 516 delningar →
Dela på Facebook– Om man vill vara smart säger man du. Att säga ni är ett korkat val då man riskerar att göra sin kund obekväm, säger Ylva Byrman i veckans Språket.
42 kommentarer:
Per Pelle Berséus
En eloge till Ylva Byrman för den bästa genomgång av det nya niandet jag har hört! Klart och tydligt, och en utmärkt rekommendation till personer inom serviceyrken att välja ett oprovocerande du hellre än ett historielöst ni.
2015-09-18
Clas Ohlson Sverige
Hej Johan! Tack för att du skriver till oss! Beklagar om din mamma blivit dåligt bemött i en av våra butiker! Återkom gärna till oss i ett privat meddelande med en beskrivning av vad som hänt, och i vilken butik, så vi kan gå vidare med det. Ha en trevlig helg!
2015-09-18
Marie Algotsson
Tusen tack för ett fantastiskt bra inslag ( i ett alltid bra program) Jag som har upplevt när man inte FICK säga du till, alla studsar varje gång. Brukar dua mycket tydligt tillbaka när jag blir niad!
2015-09-16
Öjvind Strömsholm
Många unga ni-sägare verkar hänvisa till ord som vördnad och respekt. Men hur mycket vördnad, respekt eller ens intresse visar man, egentligen, om man inte alls reagerar på vad den massiva majoriteten bland äldre vill ha?
Typ tolv personer i den svenskspråkiga världen vill bli tilltalade med ni, resten du. Där har vi något att respektera.
2015-09-16
Bodil Hallbäck
På sextiotalet duade man inte folk som man inte kände...i synnerhet inte i affärer...där krävdes respektfullt bemötande....alltså ...vill damen...alt min herre.....eller vil Ni ha ngt annat.....med respekt säger man Ni!
2015-09-16
Johan Falkman
Helt ok för min del att bli kallad Ni. Den s k du-reformen var inget som var sanktionerat från centralt håll utan en konsekvens av att gd för Medicinalverket (nu Socialstyrelsen) uppmanade personalen att säga du vid sitt tillträde 1966. Det ihop med att Sverige inte hade haft någon Ni-reform (där Ni används på samma sätt som i tyskan och franskan) gjorde att vi fick den s k du-reformen.
2015-09-15
Ulrika Sturesdotter Andersson
Illa och illa. Jag brukar be dem att säga du istället. Om de fortsätter nia då, så känns det lite respektlöst.
2015-09-15
Marie Halldin
jag blir också riktigt irriterad på niandet. särskilt om det kommer från yngre personer som inte har en enda susning om klassamhället förr och hur det snävade in personer i små små fyrkantiga lådor. Oftast är det mekanisk härmning efter något outtalat manér som de _tror_ är rätt, men de allra flesta saknar insikt i konsten att använda titlar och passivformer (vad får det lov att vara...)(Kan majorskan vara så snäll och överhända saltet...)
just att "man" har börjat med detta igen, och tror att det på nåt sätt är artigt... totalt historielöst!
talade med käre farfar om detta, och han var också förvånad över bruket. "Det var ju så praktiskt med du när det kom". Han berättade om byråkratsvenskan de höll sig på med SJ långt in på 70-talet. Det han förvånades mest över var just att "ni" användes, det var inte alls artigt då!!! Det sa man till tjänstefolket, tydligen. eller Lundberg, men det verkar fortfarande vara bortglömt tack och lov.
är det inte underbart att slippa allt detta?
varför behövs "ni"????? vad är artigt med distanseringen?!?!
jag brukar göra mig impopulär genom att slänga ur mig "det går bra att dua". De som svarar "jag försöker bara vara artig" får en lektion i seder och bruk och när de är förlegade. då är _de_ så irriterade på mig att de verkligen inte vill dua :) men det kan jag ta, för kanske kanske funderar de på varför de över huvud taget niar.....
kommer absolut lyssna på programmet!
2015-09-15
Erik Darpö
Vi tar inte alls illa upp! För Oss har det länge stått klart att avskaffandet av majestätiskt pluralis i svenskan var ett allvarligt misstag.
2015-09-15
Merit Kullinger
Sluta säga ni!!!
Är bara tillgjorda 90-talister som håller på med sådant trams. Usch!
(Tycker inte om Du i brev heller...)
2015-09-15
Bettina Stewart
Jag älskar ordet: ni. Ett av det svenska språkets vackraste ord. Ni, är den sfären av dig, som är ditt liv. Det kommer aldrig att kännas nedlåtande för mig. Ni är, stringent, tidlöst och tydligt.
2015-09-15
Bibi Gustafson
Tack för ett trevligt inslag - och det klara "avrådandet" från att använda ni. Vi som var med på 60-talet när du-reformen infördes tillhör ju de som uppfattas som så pass "gamla" att vi ska nias. Och det är vi som stör oss mest på detta. Den enda gången vi använde ni före reformen var om man vände sig till flera personer. Annars användes titel eller namn. Till sina lärare sa man Fröken eller Magistern, aldrig ni. Gör detta inslag till obligatorisk lyssning på alla säljkurser!
2015-09-15
Ingmari Malmström
Det var fint besök med storfrämmande på gång. Det hände sig att gamle Kung Gustaf V kom till Mora. En man gick fram och sa till honom:
"-Här i Dalarna säger vi DU till alla. Utom till dig och bror din!"
Så är det i Dalom. Och historien är en sannhistoria.
2015-09-15
Henrik Hult
De spretande svaren antyder väl att det är sisådär smart att nia (om man inte har koll på mottagaren, vill säga) eftersom det kan uppfattas så olika.
2015-09-15
Stina Jonsson
Gör ett klipp av inlägget i ljud men också i text. Vi är många som vill sprida det.
2015-09-15
Ingmari Malmström
Gick i en försöksskola Eiraskolan Stockholm där det då infördes att vi skulle säga du till lärare och rektor och alla från första klass. Jisses! Helsidor, flera i rad i tidningarna, om detta och att vi skulle bli så förtappade. Det har hått bra för de flesta. Vi provade ut lediga lördagar också. Kul! Fler som upplevt detta?
2015-09-15
Viveka Bergström
Ja jag ogillar det. Jag är utlandssvensk och bor i ett niarland, Frankrike. När jag kommer till Sverige bor jag ibland på hotell och de niar i princip alltid.
De fula är att de ju saknar den grundläggande respektinställningen, dvs att lyssna av situationen. Sen anar jag att det gått långt, dvs att man lär ut eländet på restaurangskolor osv. Man liksom kastar på folk ett "ni" utan uppmärksamhet av rutin och för att man fått lära sig det, kanske av en självdiplomerad expert. Sverige, landet där gamla och unga inte möts i ett gemensamt språk.
Här i Frankrike är ju niandet av en helt annan art som faktiskt är väldigt praktiskt att ha. Unga som gamla använder ordet, som kräver ett finkänsligt socialt avlyssnande ibland, viljet ger mjukhet i relationen. Men den svenska varianten ung mot gammal är ful.
Artighet kan vara oartigt, som t.ex. här i Frankrike brukar man ange sin motparts namn mycket noga i meningar när man är arg och vill bita i med sista ordet.
2015-09-15
Kirsi Franzén
Vi har ju haft en du-reform, då finns det ju ingen anledning att tilltala mig i pluralis, allrahelst när jag är ensam. Det känns bara fjantigt.
2015-09-15
Lina Lindau Hammarling
Ni är väl dessutom användbart i plural. Som T ex i frågan man så ofta får på krogen: har ni bestämt vad ni vill beställa??
2015-09-15
Lina Lindau Hammarling
Jag trodde man var väluppfostrad om man säger Ni till folk man inte känner och du till nära och kära. Vågar inte tänka på hur många jag kränkt genom åren????
2015-09-15
Anders Börjesson
Intressant att jämföra med andra länder och språk. I Spanien har jag intrycket av att "du" är ganska genomfört, medan man i Latinamerika fortfarande håller fast vid tredje person. I engelskan har du-formen (thou) helt försvunnit. Nu är man "ni" (you) med alla. De flesta tror väl att det är tvärtom, att alla engelskspråkiga är "du" med varandra. Fast det är ju på sätt och vis sant, eftersom distinktionen mellan du och ni har upphävts.
2015-09-15
Lena Friborg
Du till alla. Varför införa en ytterligare en sak att ängslas för i det sociala samspelet - att fundera över om man ska säga du eller ni. Respekt visas lämpligen genom att vara trevlig och tillmötesgående. Inget niande behövs.
2015-09-15
Karin Eriksson
Nej tack jag vill inte bli niad, men så är jag också så gammal så jag minns befrielsen när du reformen kom. Problemet med vem ska du nia och vem och när och hur ska du lägga bort titlarna med någon. Usch o fy. Flyttade fr Uppland till Dalarna 1966. Och kände mig mycket nöjd med att man sa du till alla.
2015-09-15
Kimberly Kjellberg
Jag tar inte direkt illa upp, blir lite lätt småirriterad men inser att personen försöker att vara artig även om det inte går så bra.
Instämmer inte med dem som hävdar att det är artigt att säga ni. Hoppas inte att niandet kommer tillbaka, lika lite som jag vill att folk ska börja fråga alla kvinnor om de är gifta så de kan tilltalas med fru eller fröken.
2015-09-15
Hugo Barklund
...så fort "man" hänvisar till något "man" dvs något kollektivt överjag har gjort blir jag väldigt rädd.
2015-09-15
Johanna Larsson
Jag tar inte illa upp, men det får mig att känna mig obekväm och det ger mig en bild av "niaren" som kanske inte är så smickrande.
2015-09-15
Helena Björk
Verkligen inte, men jag tycker det är rätt onödigt. Fast jag förstår att man vill vara artig, då är jag ju inte oartig tillbaka. Slag i luften dessutom - de som niar idag har ju ingen aning om historien i de allra flesta fall.
2015-09-15
Marie-Louise Wijkmark
Det känns alltid lite nedlåtande att bli niad. Förr var det inte artigt att säga ni man sa frun eller fröken eller herrn om man kände personerna använde man ofta titlar. Ett otrolgt jobbigt system. Att säga du känns demokratiskt och bra!
2015-09-15
Ana-Luisa Göransson Gibbon
Jag är så pass ung (född 81) så jag tar inte illa upp utan uppskattar gesten (vare sig jag eller någon annan blir niad i tex affären). Jag är väl medveten om hur det användes förr och att äldre idag därför kan ta illa upp, men jag hoppas att niandet är här för att stanna! Min generation och framåt verkar vilja kunna visa vördnad och respekt för andra, och vet att det inte har med underlägsenhet att göra. Om då "NI" kan reinkarneras in i detta, varför inte? :)
2015-09-15
Margareta Hede
Det finns en berättelse om när gamle kungen var på Eriksgata i Dalarna och frågade "säger ni du till alla här i Dalarna?"
Svaret blev "Nej, inte till dig och till far din!"????
2015-09-15
Fredrik Svarén
Jag tar absolut inte illa upp, det är bara kul att få svara att "vi inte ska ha något mer". Det känns lite kungligt :-)
Däremot sjunker den som niar något i mina ögon och jag buntar lätt ihop personen med de som inte kan skriva ord utan att stoppa in mellanrum mitt i eller hålla isär de och dem.
2015-09-15
Lars Edqvist
Jag blir lite förbannad när folk kallar mig ni. Till serveringspersonal gör jag klart att den som kallar mig ni inte får någon dricks.
2015-09-15
Mia Hallman
Man tog ju bort "Ni" för att ta bort avståndet människor emellan, det är för mig som att göra sig till, ett absolut nono! Alla äter och skiter vi, ingen skillnad på folk o folk.. Men hövlig kan man vara ändå
2015-09-15
Per Lindgren
Jag gillar inte att bli niad. Det skapar avstånd mellan mig och den som niar.
2015-09-15
Mikael Kristoffersson
Jag, som aldrig har upplevt något annat än "du-svenska", saknar ett artigt (mindre familjärt) tilltalsord. "Ni" funkar ju uppenbarligen inte. FInns det någt mer alternativ till "du"?
2015-09-15
Robert Sanderberg
Jag upplever att hela situationen blir tillgjord, lite som att jag helt plötsligt befinner mig i en pilsnerfilm från 30-40 talet med Thor Moden.
2015-09-15
Andreas Kroon
När jag jobbade i affär och expedierade äldre kunder kom det naturligt att nia dem. De verkade oftast uppskatta det.
Men det var inget jag tänkte på att jag gjorde, det kom av sig själv.
Om jag själv blir niad bekommer det mig inte. Brukar möjligtvis tänka att expediten är väluppfostrad. Men jag kunde inte bry mig mindre om jag blev duad eller niad, känns som att det kvittar.
2015-09-15
Per-Åke Nilsson
Tar inte illa upp, men tänker alltid att här är en person som precis gått en säljarkurs och tagit åt sig av dess innehåll. Så min reaktion är väl snarast att jag har en ung människa framför mig som är lite osäker på vad som förväntas.
2015-09-15
Ciczie Weidby
Lite faktiskt. Dumt kanske, men jag kan inte låta bli. Brukar säga till den som säger så (alltid unga människor) att jag bara är EN person.
2015-09-15
Lena Wickberg
Det blir som konstigast när någon använder det som plural. "Varsågoda!" har jag fått höra när någon som niat mig i affären lämnar över mitt kvitto, till exempel.
2015-09-15
Fler program:
Program: Vetenskapsradion Historia
6582 delningar på Facebook
Sändes för 2549 dagar sedan
Längd: 2691
6582 delningar på Facebook
Sändes för 2549 dagar sedan
Längd: 2691
Program: Vetenskapsradion Historia
5278 delningar på Facebook
Sändes för 2185 dagar sedan
Längd: 2659
5278 delningar på Facebook
Sändes för 2185 dagar sedan
Längd: 2659