x Få tips en gång i veckan om de mest delade programmen på Sveriges Radio. 
Hej! Den här sajten gör det enklare att hitta riktigt bra radioprogram från Sveriges Radio. Sajten visar vilka program som fått flest delningar på Facebook. Bra program delas mer, helt enkelt!
Alla programVetenskap/MiljöKropp & Själ › Att få ett barn som föds med oklart kön
Detta klipp har 44 delningar →
  Dela på Facebook
När ett barn föds brukar den första frågan till föräldrarna vara; Blev det en pojke eller en flicka? Ibland dröjer det innan föräldrarna kan svara på den frågan. Till exempel om barnet föds med disorder of sex development, DSD. Barnet är då född med könso
2 kommentarer:
Soledad Quintana
Tack Jenny! Lyssnar på programmet just nu och gick in här för att kommentera det du tar upp. Håller helt med dig. God vilja men transfobiskt, binärt cis-normativt och okunnigt om transpersoner. Hjälper inte att som cis-person vara expert på endokrinologi och sk "oklara kön" om inte blicken lyfts från det snäva binära perspektivet på kön och särskilt inte om inte transpersoners upplevelser, erfarenheter och kunskap inkluderas och lyssnas på. Gör om Kropp & Själ!
2015-07-11
Jenny Salomonsen
Hej! Jag brukar lyssna på Kropp och själ och tackar för intressanta program! Dock lyssnade jag just på ert program om barn med "oklara" kön och blev lite ledsen. Jag tycker att det är bra att ni tar upp ämnet som är superviktigt, men tänker att det är viktigt att i ett program som detta ställa sig frågan: varför är vi så besatta av att dela in oss i man/kvinna och benämna allting som manligt/kvinnligt, även då alla uppenbarligen inte är det? Varför har vi ett system där det är omöjligt att få finnas till om man inte kategoriserats som man/kvinna (tex detta med personnr.)? Just nu tycker jag att programmet bara tenderar att handla om "det avvikande barnet" och hur det bäst ska korrigeras (=tidigt eller lite senare) istället för att rikta fokus mot en intolerant och oanpassad omvärld. Jag tycker att det var en väldigt smal grupp människor som yttrade sig i programmet, som verkade sakna ett tänk bortom tvåköns- och heteronormen. Exempelvis nämnde mamman i programmet att hon ville att barnet skulle kunna ha sex "som en kvinna", men vad är det? Att kunna bli penetrerad i en eventuellt känslolös slida, av en kuk? Uppenbarligen har man inte "sex som en kvinna" med en stor klitoris, utan istället först när ens klitoris blivit amputerad. Ni var ju inne på de etiska frågorna, men jag tycker ändå att samtalet fortsätter att okritiskt kretsa kring barnets nödvändiga normaliseringsprocess istället för att dra de viktiga parallellerna till tex rasbiologi/-hygien. Hur ska vi förändra ett samhälle där allting som inte är normen aborteras och opereras? Jag upplever samma problematik i vissa andra program, som tex programmet om autism. Att främst låta de som jobbar med att "korrigera misstagen" komma till tals och att prata om autisterna eller barnen med "oklart" kön (oklart för vem? på vilket sätt oklart?) som missbildade, att det "gått fel" någonstans. Jag blir ledsen och känner mig sänkt av de resonemangen. Tror det är väldigt viktigt med motvikt i programmet, att låta folk som är stolta asbergers och intersex få prata, inte bara cis-läkare och forskare. Det vore så fint om programmet kunde bidra till ett bejakande av mångfald. Allt gott och tack för jobbet du/ni gör! //Jenny
2015-06-18

Fler program:

Program: Kropp & Själ
3684 delningar på Facebook
Sändes för 999 dagar sedan
Längd: 3282
Program: Kropp & Själ
2339 delningar på Facebook
Sändes för 1314 dagar sedan
Längd: 3271
Program: Kropp & Själ
1427 delningar på Facebook
Sändes för 362 dagar sedan
Längd: 3303
Program: Kropp & Själ
1380 delningar på Facebook
Sändes för 1818 dagar sedan
Längd: 3271
26
Jenny Ekelund:
"Intressant detta ska jag lyssna på . Som undersköterska i samma ålder känner jag igen mej . Känner mej arg , jag ska inte behöva..."
Program: Kropp & Själ
1153 delningar på Facebook
Sändes för 1517 dagar sedan
Längd: 3271
Program: Kropp & Själ
1133 delningar på Facebook
Sändes för 726 dagar sedan
Längd: 3280
Program: Vetandets värld
6142 delningar på Facebook
Sändes för 1489 dagar sedan
Längd: 1177
4
Carl-Johan Råberg:
"Såå bra att sanna uppgifter sprids inte de som tidigare varit myter so underlättat för vissa att skaffa sig sk bistånd för egen v..."
Program: Vetenskapsradion Historia
5263 delningar på Facebook
Sändes för 527 dagar sedan
Längd: 2659
Program: Vetandets värld
4563 delningar på Facebook
Sändes för 1364 dagar sedan
Längd: 1184