Hej! Den här sajten gör det enklare att hitta riktigt bra radioprogram från Sveriges Radio. Sajten visar vilka program som fått flest delningar på Facebook. Bra program delas mer, helt enkelt!
Detta klipp har 116 delningar →
Dela på FacebookAtt ändra sitt språk beroende på vem man talar med eller vilken miljö man befinner sig i är vanligt. Till exempel pratar du antagligen inte likadant med en femåring som med din chef. Men vilket språk använder människor på sina arbetsplatser?
11 kommentarer:
Hans Moberg
Henrik antog att "montera" kom in i den svenska köksterminologin runt 2000, från franskan, möjligtvis via en engelsk omväg. Det kan inte stämma. Montera är gammal hederlig köksfranska. Tore Wretmans "Menu" från 1956 förklarar det "att avsluta och avrunda en sås eller en soppa genom att vid sidan av elden röra i tjock grädde eller en klick kallt smör".
2015-04-09
Kristina Andersson
Tipsar om Barbro Anderssons böcker om "krogspråket". "Frukostflingor och nötknäppare" samt "Galoschjesus".
2015-04-09
Richard Truesdale
När jag jobbade på SL-buss på 80-talet kallades pensionärer för drakar.
2015-04-05
Willy Olausson
Hä ä svårt å förklar för en som int begrip, sa ju Stenmark på sin tid. Allt blir mycket lättare att säga när man kan använda någon form av sociolekt. Men man ska inte använda den utanför dess brukarkrets, då blir det tillgjort eller åtminstone obegripligt.
2015-03-31
Anders Backen
Varför "prata" på "jobbet" - när man kan "tala" på "arbetet" ??? Jag föredrar det senare B| Använder , som de Saussure, hellre "la langue" än "le patois" ;-)
2015-03-31
Lennart Sjöqvist
Den här roliga kommentaren hörde jag en gång efter en presentation inom IT-sektorn: "Handsonnen blev inget bra men handsouten vart success!" (Handson = prova på, handsout = informationsmaterial.)
2015-03-31
Sture Halvarsson
Att använda akronymer är både vanligt och naturligt inom data- och telekombranschen
2015-03-31
Lennart Ilke
Emellanåt säger jag att jag blivit lite echaufferad, ett uttryck som jag ärvt efter min tidigare chef
2015-03-31
Helena Ullmark
Ja! Jag hugger vall, kollar efterbörd, planerar en bra förfrukt, trampar ner diffspärren, bidrar med ekosystemtjänster genom att gynna biodiversitet i olika habitat, motverkar mastiter, mm mm. Nån mer som har samma yrke som jag?
2015-03-31
Eva Linnartsson
Jag gör en ”mise en place” varje dag när jag förbereder middagen, men ”spela en ill”, vet jag faktiskt inte vad det betyder. Berätta!
2015-03-31
Fler program:
Program: Vetenskapsradion Historia
6582 delningar på Facebook
Sändes för 2558 dagar sedan
Längd: 2691
6582 delningar på Facebook
Sändes för 2558 dagar sedan
Längd: 2691
Program: Vetenskapsradion Historia
5278 delningar på Facebook
Sändes för 2194 dagar sedan
Längd: 2659
5278 delningar på Facebook
Sändes för 2194 dagar sedan
Längd: 2659